|

Kimyacıların 20 milyar dolarını kurtardık

20 milyar dolarlık ihracatın tehlikeye girmemesi için üzerlerine düşen görevi yaptıklarını kaydeden Reach Global Services Genel Müdürü Richard L. Roden, “Türk kimya ihracatçılarının yüzde 80'ini temsil ediyoruz ve AB mevzuatına uygun hizmeti sağlıyoruz” dedi

İbrahim Kahveci
00:00 - 9/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 23:37 - 8/12/2009 Salı
Yeni Şafak
Kimyacıların 20 milyar dolarını kurtardık
Kimyacıların 20 milyar dolarını kurtardık

Avrupa Birliği'nin kimyasal içerikli ihracatta zorunlu kıldığı kayıt sistemini, hapis cezasına kadar varan sorumluluğu da üstelenerek ilk yurtdışı şirket RGS ile kuran İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri Birliği 20 milyar dolarlık ihracatı da kurtarmış oldu. Avrupa'ya gerçekleştirilen kimyasal ihracatlarını düzenleyen REACH tüzüğü kapsamında, Türk kimya ihracatçılarının kayıtlarını gerçekleştirmek üzere kurulan Reach Global Services (RGS), Uzakdoğu ülkelerine de el attı.

TEMSİLCİLİK YAPIYORUZ

Şu ana kadar AB'ye kimyasal ihracatı gerçekleştiren Türk şirketlerinin yüzde 80'inin tek temsilciliğini yapan RGS, Mısır, Hindistan, Çin gibi ülkelerden gelen şirketlere de temsilcilik hizmeti vermeye başladı. Avrupa'da faaliyet gösteren diğer kontrol şirketlerine oranla daha uygun tarifelerle hizmet veren ve AB raporlarından tam not alan şirket, önümzüdeki dönemlerde, özellikle Türki cumhuriyetleri ve çevre ülkelerden gelen taleplere yoğunlaşmayı hedefliyor.

EN DÜŞÜK VE EN UYGUN

REACH ile ilgili gelinen noktayı RGS'nin Brüksel'deki merkez ofisinde anlatan İstanbul Kimyevi Madde ve Mamaulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, şu ana kadar, AB'ye kimya ihracatı gerçekleştitren Türk şirketlerinin yüzde 80'inin RGS aracılığı ile REACH ile ilgili ön kayıt aşamasını tamamladığını aktardı. Akyüz, “Farklı ülkelerden müşterilerimiz de var. Hindistan ve Çin, Mısır gibi. Amacımız Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın çevre ülkeler stratejisine uygun olarak çevre ülkelere de bu hizmeti sağlayabilmek ve şirketlerin faaliyete hız vermek” diye konuştu.


Merkez olarak Brüksel'i seçtik

RGS ve gelinen süreç ile ilgili bilgi veren Reach Global Services Genel Müdürü Richard L. Roden Türkiye'nin AB'ye ihraç ettiği kimyasal madde, müstehzar ve eşya tutarının 20 milyar dolara ulaştığını kaydetti. RGS olarak 20 milyar dolarlık ihracatın tehlikeye girmemesi için üzerlerine düşen görevleri yaptıklarını kaydeden Roden, birçok tek temsilci firmanın kar amaçlı çalıştığını, RGS'nin ise en düşük fiyatla en uygun hizmeti verebilmek için çalıştığını anlattı.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz de yaptığı konuşmanın devamında, önümüzdeki dönemlerde kimya sektörü olarak Türkiye'ye ihraç edilen ve burada üretilen kimyasallar ile ilgili de bir takım düzenlemeler getireceklerini ifade etti.


İKMİB yüzde 95'lik paya sahip

RGS'nin AB'de kurulmuş tüzel bir kişilik olduğunu ifade eden Reach Global Services Genel Müdürü Richard L. Roden, “Yüzde 95 İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), yüzde 5 İDÇİB payı var.Yüzlerce müşterimiz Türk. Amaç çok zararlı maddelerin alternatif maddeler ile değiştirilmesini sağlamak. 2010 yılında yüksek tonajlı kimyasalların kayıt tarihi yaklaşıyor ve bizim için çok zor bir yıl olacak. 30 Masıma kadar bazı tarihler ve bazı çalışmaların noktalanması gerekiyor” dedi. İKMİB, 3 bin 300'ü AB'ye yıllık 1 tondan fazla madde müstehzar veya eşya ihracatı olan 7 bin üyesi için 2008'de bir REACH yardım masası kuruldu. Yardım masası 2 yıl içinde İstanbul ve Türkiye çapında 130'dan fazla seminer ile 4 bin 500'den fazla katılımcıya konuyla ilgili bilgilendirme toplantılarınu sürdürdü.



14 yıl önce