|

Kintex'in silahları kanlı

Eski Başbakanlardan Nihat Erim ile eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in de Kintex'ten alınan silahlarla öldürüldüğü belirlendi. Batmangate derinleştikçe ilişkiler ağı da genişliyor.

Yeni Şafak
01:00 - 2/03/2000 Perşembe
Güncelleme: 16:41 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv




S P O T

ANKARA - "Batmangate skandalı"nı soruşturan Mülkiye başmüfettişleri, silahların ithal edildiği yabancı firmalardan Bulgar Kintex şirketi ile ilgili her gün yeni bir bilgiye ulaşıyorlar. Müfettişler, eski Başbakanlardan Nihat Erim ile eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in de, mafya babaları kanalıyla Kintex'ten ithal edilen silahlarla öldürüldüğünü belirlediler. Müfettişler daha önce de silahların ithal edildiği diğer yabancı firma olan Trigon'un, 1980 öncesi çeşitli sağ ve sol terör örgütlerine silah satan Kintex firmasına bazı ihalelerde aracılık yaptığını ortaya çıkarmışlardı. Trigon şirketinin Ankara merkezi ise, Susurluk skandalının kahramanlarından olan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, bir sahte pasaportunda adres olarak gösterdiği, daha önce basına yansımıştı.

Kintex firmasının yıllardan beri Türkiye'ye organize suç örgütleri aracılığıyla "kaçak silah, uyuşturucu, sigara ve içki" soktuğunu tespit eden müfettişlerin, bu firmaların bağlantılmarı ile ilgili araştırması devam ediyor.

İlişkiler 12 Eylül öncesine uzanıyor

Müfettişlerin elde ettiği bilgilere göre, Kintex'in silah kaçakçılığının Türkiye boyutu ile ilgili ilişkileri 12 Eylül 1980 öncesine dayanıyor. O dönemin yeraltı dünyasında "Çayırovalı Osman" olarak bilinen Osman İmamoğlu adlı mafya babası, Bulgaristan bağlantılı silah kaçakçılığının kilit adamlarındandı. Onun Bulgaristan ilişkilerini sağlayan kişi ise "Berber Yaşar" lakaplı ve halen cezaevinde bulunan Yaşar Avni Musullulu idi. Osman İmamoğlu, Bulgar bağlantılı silah kaçakçılığının İstanbul'daki temel dağıtıcılarından biri olarak biliniyordu.

Yeni Şafak'a bilgi veren kaynaklar, bu ünlü silah kaçakçısının yakalandığında, güvenlik güçlerine o dönemde çok önemli ve geniş bilgileri verdiğini belirttiler. Silahların Berber Yaşar aracılığıyla İstanbul'a getirildiğini kaydeden kaynaklar, şunları söylediler:

'Silahlar militanlar aracılığıyla dağıtıldı'

"İmamoğlu tarafından İstanbul'a getirilen bu silahlar, o dönemde eylemci sağ ve sol örgütlere çeşitli militanlar aracılığıyla verildi. Bu silahlar o dönemde iki büyük cinayette kullanıldı. Cinayetlerin ilki eski Başbakanlardan Nihat Erim'in öldürülmesi olayı idi. Erim, 18 Temmuz 1980 tarihinde bu yolla gelen bir silahla öldürüldü. Bundan iki gün sonra da, eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, İmamoğlu'nun sağ eylemcilere sattığı silahların biriyle öldürüldü. İmamoğlu'nun Bulgaristan üzerinden getirttiği silahların bir kısmı da Ali Açmak adlı bir kaçakçıdan sağlanmaktaydı. Ancak, ünlü uyuşturucu kaçakçılığı davasında, Trento'da 18 yıla mahkûm edilen Ermeni asıllı Suriye uyruklu Henry Aslanyan ile beraber çalışmaktaydı. Silahlar Aslanyan'ın sağladığı İtalyan bandıralı bir gemiyle Bulgaristan'ın Varna limanından yola çıkıp Karadeniz kıyılarından Samsun'un bir ilçesine boşaltılıyordu. İşin ilginç yanı, dönemin bölge Jandarma Komutanı ile samsun Emniyet Müdürü'nün ve çevre belediye başkanlarından da birinin bu kaçakçılığa ortak olmasıydı."

Kaynaklar, Kintex firmasının sadece silah ve uyuşturucu madde değil, diğer tüm kaçakçılık olaylarında da sık sık adının geçtiğine dikkat çektiler. --------------- imza ve tarih ----------------


--------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce