|

Klerides: Hayır oyunu görmektense ölürüm

Rum anamuhalefet partisi DİSİ, referanduma 'evet' deme kararı aldı. Rum yönetimi eski lideri Klerides, "Kıbrıslı Rumlar'ın, çözüm çabalarını bir 'hayır' ile başarısızlığa uğratmalarını görmektense ölmeyi tercih ederim" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/04/2004 Cumartesi
Güncelleme: 15:10 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Kıbrıs Rum kesimindeki anamuhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), 24 Nisan'da yapılacak referandumda Annan planına "evet" deme kararı aldı. DİSİ lideri Nikos Anastasiadis, "Hayır dersek KKTC'nin tanınması da dahil çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız" derken, Rum yönetimi eski lideri Glafkos Klerides de, "Kıbrıslı Rumların, çözüm çabalarını bir "hayır" ile başarısızlığa uğratmalarını görmektense ölmeyi tercih ederim" diye konuştu.

Anastasiadis: KKTC tanınır

DİSİ, referandumla ilgili tavrını, önceki akşam yapılan ve geç saatlere kadar devam eden olağanüstü kurultayda belirledi. Kurultaya katılan 884 delegenin yüzde 77,6'sı Annan planını onaylarken, yüzde 21,3'ü planı reddetti. Oylamada 10 delege çekimser kaldı.

DİSİ Genel Başkanı Nikos Anastasiadis, referandumda "evet" deme çağrısında bulunarak Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'u "gerçekleri görmemekle" suçladı. Anastasiadis, "Hayır denilmesi halinde, KKTC'nin tanınması da dahil çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağını" söyledi.

Klerides duygusal konuştu

Kurultayda duygusal bir konuşma yapan Rum yönetiminin eski lideri ve eski DİSİ başkanı Glafkos Klerides ise "85 yaşında biri olarak, Kıbrıslı Rumların, çözüm çabalarını bir "hayır" ile başarısızlığa uğratmalarını görmektense ölmeyi tercih ederim" dedi.

Klerides'in konuşması sırasında, bazı delegelerin "hayır" anlamına gelen "Ohi" yazılı pankartlar açması kurultayda gerginlik yaşanmasına neden oldu. Hükümetinin büyük ortağı, komünist AKEL partisi ise "ertelenmemesi halinde referandumda hayır" deme kararı almıştı.

Biri 'evet'çi, biri 'hayır'cı
Klerides ve Denktaş, 1974'ten geçtiğimiz yıla kadar Kıbrıs'ta iki kesim arasındaki uzlaşma görüşmelerini yürütüyordu. Klerides, Annan Planı'na 'evet' derken, koltuğunu bıraktığı Rum lideri Tasos Papadopulos ve eski müzakere arkadaşı KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 'hayır' kampanyası açmış durumda.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce