|

Kocanı bize ver 10 bin dolar al

Van’da İranlı eski asker M.A.’yı ülkelerine kaçırmak isteyen 2’si İran ajanı 8 kişinin yakalandığı operasyon 8 aylık teknik ve fiziki takip sonucu yapıldı. Takibe alınan şebeke üyelerinin M.A.’nın eşi M.E.’ye kaçırmaya yardım etmesi karşılığında 10 bin dolar para teklif ettiği ve kabul etmemesi halinde İran’daki ailesine zarar vermekle tehdit ettiği belirlendi. M.A.’nın binbaşı olduğu ve İran Devrim Muhafızları içerisinde helikopter pilotu olarak görev yaptığı öğrenildi

Şahin Şen
00:00 - 15/10/2021 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 15/10/2021 Cuma
Yeni Şafak
İran ajanlarının yakalandığı operasyonun detayları ortaya çıktı.
İran ajanlarının yakalandığı operasyonun detayları ortaya çıktı.

MİT ve Emniyet’in Van’daki ortak operasyonunda yakaladığı İranlı ajanlar tutuklandı. 24 Eylül’deki operasyonda yakalanan 2’si İran ajanı 6’sı Türk vatandaşı işbirlikçi toplam 8 kişi, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “açıklanması yasaklanan gizli bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. İranlı ajanların eski askeri kaçırırken yakalandığı operasyonun detayları ortaya çıktı.

EYLÜL BAŞINDAN BERİ TAKİP

Nefes kesen operasyon, geçtiğimiz Eylül ayı başına dayanıyor. İran Devrim Muhafızları içerisinde helikopter pilotu olarak görev yapan binbaşı M.A.’nın 2018’de eşiyle birlikte ülkesinden kaçıp Türkiye’ye geldiği ve sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Sığınma talebi kabul edilen M.A. ve eşi M.E.’nin Van merkezdeki bir adreste ikamet ettiği öğrenildi. M.A.’nın İran tarafından kaçırılma ihtimaline karşı MİT takibe geçti.

EŞİNE 10 BİN DOLAR TEKLİF ETTİLER

İran İstihbarat ajanlarının M.A.’nın kaçırılmasını organize etmesi için Van’da 6 işbirlikçi ile temasa geçtiği belirlendi. 30 bin dolarlık bütçeyle Van’da şebeke oluşturmaya çalışıldığı tespit edildi. MİT Van Bölge Başkanlığı ve Van Emniyeti’nin yakın takibe aldığı 6 kişinin, M.A’nın eşi M.E’ye, kendilerine yardım etmesi karşılığında 10 bin dolar teklif ettiği, kabul etmezse İran’da yaşayan ailesine zarar vermekle tehdit ettikleri belirlendi.


AJANLAR 24 EYLÜL’DE GELDİ

İşbirlikçiler kaçırma olayının yer ve saatini ayarladıktan sonra İranlı ajanları Türkiye’ye çağırdı. İran istihbarat servisinin 2 ajanını 24 Eylül’de Van’a gönderdiğini tespit eden MİT, bu ajanları gölgeleri gibi izlemeye başladı. İran’dan karayolu ile Van’a giriş yapan ajanların M.A.’yı yine karayolu ile İran’a kaçıracakları tespit edildi. Bunun üzerine M.A.’nın evinin çevresi ve muhtemel araç geçiş güzergahları üzerinde Özel Harekat polisleri tertibat aldı.

BÖYLE YAKALANDILAR

İranlı 2 ajan 24 Eylül saat 21.00 sıralarında ticari taksi ile M.A.’nın ikametine geldi. Apartmana giren ajanlar M.A.’yı zorla taksiye bindirdi. Araç hareket eder etmez önünü kesen ekipler, M.A.’yı kurtarıp İranlı ajanları kıskıvrak yakaladı. Aynı anda şebeke üyelerine de operasyon yapıldı, 6 şüpheli gözaltına alındı. İranlı 2 ajanın üzerinde hafıza kartları, GSM kartları ve bir tabanca bulundu. Dijital materyaller siber şube ve kriminal ekipleri tarafından inceleniyor.

Üçüncü operasyon

  • Van, İstanbul ve Ankara’da 14 Aralık 2020’de düzenlenen operasyonlarda İran rejim muhalifi lideri Habib Farajollah Chaab’ın kaçırılması olayına ilişkin suç örgütü elebaşı İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti’nin 11 adamı yakalanmış, İran istihbaratına bağlı hücre çökertilmişti.
  • 14 Kasım 2019’da İstanbul Şişli’de İranlı mühendis Mesut Mevlevi’nin öldürülmesiyle ilgili olarak da Şubat 2021’de İran İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan 1 kişi tutuklanmıştı. 8 Şubat’ta diplomatik pasaportla İstanbul Havalimanı’na gelen Muhammed Rıza Nasırzade, cinayetin sorumlusu olduğu gerekçesiyle çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

#İran Devrim Muhafızları
#​Van
#Mesut Mevlevi
#Muhammed Rıza Nasırzade
#İran
3 yıl önce