|

Konut kredilerinde yavaşlama başladı

Kredi hacminin kısıtlanmasına yönelik tedbirler etkisini göstermeye başlarken, konut kredilerinde yılın ilk çeyreğinde artış trendinde bir yavaşlama gözlendi. İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, 2010 yılı Ekim ayından yıl sonuna kadar sektörde konut kredileri bakiyesinde yüzde 10 oranında artış kaydedilirken, 2011 yılı ilk çeyreğinde yılbaşına oranla yüzde 7,9 oranında bir büyüme yaşandığını belirtti

Aa
00:00 - 27/04/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:38 - 26/04/2011 Salı
Yeni Şafak
Konut kredilerinde yavaşlama başladı
Konut kredilerinde yavaşlama başladı

İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, 2010 yılı Ekim ayından yıl sonuna kadar sektörde konut kredileri bakiyesinde yüzde 10 oranında artış kaydedilirken, 2011 yılı ilk çeyreğinde yılbaşına oranla yüzde 7,9 oranında bir büyüme yaşandığını belirtti. Merkez Bankası'nın para politikası uygulamasında değişikliğe gittiğini, BDDK'nın da kullandırılacak konut finansmanı kredisi limitini teminata alınacak konutun değerinin yüzde 75'i ile sınırlandırdığını hatırlatan Oram, bu doğrultuda kredi maliyetlerinin arttığını ve konut kredilerinde artış hızının yavaşladığını ifade etti.

FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ

Oram, 'Geçtiğimiz yılın son 3 ayında konut kredisi bakiyesi 5 milyar 713 milyon lira artarken, bu yılın ilk 3 ayında artış 4 milyar 782 milyon lira ile sınırlı kalmıştır. Bu durumda sert bir fren etkisinden bahsetmek yerine, yavaşlamadan söz etmek daha doğru olacaktır' yorumunu yaptı. Oram, Merkez Bankası tarafından yapılan son düzenlemelerin bankaların kredi maliyetlerini etkilediğini ve konut kredisi faiz oranlarında kademeli bir artışa sebep olduğunu, süreç içerisinde artan maliyetler sonucunda faiz oranlarının ortalama 6 baz puan artarak 120 ay vadeli konut kredilerinde aylık yüzde 0,79'lardan yüzde 0,85 seviyelerine yükseldiğini kaydetti.

GERİ ÖDEME 4 BİN LİRA ARTAR

Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırması nedeniyle piyasadan para çekileceği için piyasada kredi verilebilecek fon tutarında bir daralma yaşanabileceğini, belirten Oram, faiz oranlarının beklentiler ile paralel ilerlemesi ve yıl sonunda 120 ayda, aylık yüzde 0,80'den yüzde 0,85'e çıkması durumunda, 100 bin lira tutarında bir kredi için yapılacak geri ödeme toplamında yaklaşık 4 bin liralık bir artış olabileceğini söyledi.


İlk çeyrekte 62 milyara ulaştı

Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem bu yılın ilk çeyreğinde konut kredisi pazarının 62 milyar liralık hacme ulaştığını, 2011 yılında konut kredisi pazarının yüzde 28 oranında büyüyerek 70 milyar lira seviyesine çıkmasını tahmin ettiklerini belirtti. Birçok bankanın konut kredileri faiz oranlarını arttırdığına değinen Erdem, Yapı Kredi olarak geçtiğimiz dönemde konut kredisi faiz oranlarında 4 baz puanlık bir artış gerçekleştirdiklerini ifade etti.



13 yıl önce