|

Körfez sermayesi yatırım için geliyor

Türkiye'nin güven veren bir ülke olduğunu belirten Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Al Omer, Körfez ülkelerinden yatırımların artacağını söyledi

Fatma Adalı
00:00 - 21/12/2006 Perşembe
Güncelleme: 02:18 - 21/12/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Körfez sermayesi yatırım için geliyor
Körfez sermayesi yatırım için geliyor

Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Al Omer, Türkiye'ye daha çok yatırım yapmak ve daha çok para getirmek istediklerini belirterek, "Gerek kamu özelleştirme- lerinde, gerek emlak sektöründe, gerekse sanayi sektöründe incelemelerimiz devam ediyor" dedi.

Kuveyt Türk'ün 200 milyon dolarlık sendikasyon kredisi törenine katılan Omer, bankanın aldığı sendikasyon kredisinin aslında kendileri için değil Türkiye için bir başarı öyküsü olduğunu söyledi.

Omer, "Beklediğimizin çok üzerinde 265 milyon dolarlık taahhüt aldık. Bu zaten Türk ekonomisine güvenin en büyük göstergesi" dedi.

"KÖPRÜ GÖREVİ SÜRDÜRECEK"

Türkiye'nin finans sektörü açısından 80 milyar dolarlık ihracatı 180 milyar dolarlık mevduatı ile son derece güven veren bir ülke olduğunu ifade eden Muhammed Al Omer, "Türkiye'ye yatırım açısından batılı yatırımcı daha iştahlı görünüyor. Neden Körfez sermayesi batı kadar iştahlı değil?" şeklindeki bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"Aslında bu iştahsızlık değil 30 yıldır Körfez ülkelerinde devam eden politik sorunların bir yansıması. Fakat biz bu boşluğu doldurmaya ve köprü görevini sürdürmeye devam ediyoruz. Biz Türkiye'ye yatırım yapıyoruz ve yatırımlarımız devam edecek."

FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYORUZ

Kuwait Finance House'nin Türkiye'deki yatırımları hakkında da bilgi veren Muhammed Al Omer, şöyle konuştu:

"Kuveyt Türk ve Kuwait Finance House olarak da Tüpraş ihalesine katıldık. Kazanamadık, ama en azından teklif verdik. Gerek kendi adımıza gerekse müşterilerimiz adına fırsatları değerlendiriyoruz."

Kuveyt Türk'ün Türkiye'de 2 milyar dolarlık varlığı bulunduğunu ifade eden Muhammed Al Omer, Kuveyt Türk olarak 2 yıl önce Citibank ile beraber POAŞ'a 100 milyon dolarlık murabaha finansmanı sağladıklarını da belirtti.



Kuveyt Türk rating lideri

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, 32 Avrupa ve Orta Doğu bankasının katılımı ile 265 milyon doların üzerinde bir kredi tutarına ulaşmalarından duydukları gururu dile getirdi. Bahreyn'deki bir off shore şubeye ek olarak Türkiye'deki toplam şube sayısını 77'ye çıkardıklarını ifade eden Uyan, FITCH'e göre BB ile Türkiye'de en yüksek ratinge sahip katılım bankası olduklarını kaydetti.


Kuveyt Türk'e 200 milyon dolar sendikasyon kredisi

Kuveyt Türk, ABC Islamic Bank, Gulf International Bank ve Standard Chartered Bank aracılığıyla sağladığı 200 milyon dolar tutarında 2 yıl vadeli murabaha sendikasyon kredisi ile murabaha sendikasyonu gerçekleştiren ilk katılım bankası oldu. Murabaha sendikasyonu olmasına rağmen yalnızca Körfez değil, Avrupalı bankaların da katılımıyla gerçekleştirilen sendikasyon anlaşması, 19 Aralık 2006 Salı günü Çırağan Oteli'nde tüm tarafların hazır bulunduğu imza töreni ve basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Sendikasyon kredisi işleminde ABC Islamic Bank "Investment Agent", Gulf International Bank ve Standard Chartered Bank da "Book Runner" rollerini üstlendi.



17 yıl önce