|

Korku kol geziyor

Slavların meclis baskını, Müslümanlara yönelik saldırı tehdidi ve gerillaların Üsküp'e girmesinden sonra, Üsküp'te fırtına öncesi sessizlik hakim. Başta ABD, bazı ülkeler elçiliklerini boşaltıyor.

.
00:00 - 28/06/2001 Perşembe
Güncelleme: 11:09 - 13/05/2014 Salı
Yeni Şafak
Korku kol geziyor
Korku kol geziyor

Mekedon milliyetçilerin parlamento baskını, Arnavut ve Türklere yönelik saldırı tehdidi ve son olarak Arnavut gerillaların Arnavut sivilleri korumak için Üsküp'e girdiklerini açıklamalarından sonra, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor.

Arnavut gerillaların ne kadarının başkente girdiği belirlenemezken başta ABD olmak üzere bazı ülkeler Üsküp'teki elçiliklerini boşaltmaya başladı. Başkentte Müslümanlar ile slavlar arasında her an bir iç savaşın çıkabileceği belirtiliyor.

Araçinova harabeye dönmüş

Makedon ordusu ise, kuzeydoğuda Arnavut gerillaların denetimindeki Nikuştak köyünü dün sabahtan itibaren bombalamaya başladı. Görgü tanıkları, Makedon ordusunun Umin Dol köyündeki mevzilerini takviye ederken, topçu birlikleri ve tankların, bu köye 2 kilometre mesafedeki Nikuştak köyünü vurduğunu söylediler. Ordu sözcüsü Blagoja Markovski de Nikuştak'ta önceki gece yarısı çatışmalar çıktığını, Arnavutların ordu mevzilerine saldırdığını, ancak askerlerin şiddetli direniş göstererek onları çekilmek zorunda bıraktığını belirtti. Nikuştak köyü, Arnavut gerillaların NATO ve AB'nin yardımıyla çekildiği Araçinova köyüne 6 kilometre mesafede bulunuyor.

Gerillaların pazartesi günü NATO gözetiminde terkettiği Araçinova köyünde Makedon polisi, evleri tek tek aramaya başladı. Üsküp'e birkaç kilometre uzaklıkta bulunan stratejik öneme sahip köyde arama yapan polisin maske takması ve otomatik silah taşıması dikkati çekiyor.

Hayvan leşleriyle mermi kovanlarının sokaklarını doldurduğu Araçinova'da, hemen hemen her evin hasara uğradığı, bir çoğunun yandığı ve köyün harabeye döndüğü söyleniyor.

Elçilikler boşaltılıyor

Bu arada ABD, Makedonya'da gerilimin daha da artmasından sonra Üsküp Büyükelçiliği'ndeki bazı görevlilerin ülkeden ayrılmasına izin verdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Makedon sivillerin parlamento binasını basmasından sonra ortamın daha da gerginleşmesi üzerine, acil durum personeli dışındaki çalışanların ve ailelerinin ülkeden ayrılabilecekleri belirtildi. İngiltere de, vatandaşlarını bu ülkeye gitmemeleri yönünde uyardı.

23 yıl önce