|

Korsan sızdı

Türk Hava Yolları'nın Antalya-St. Petersburg seferini yapan uçağı bir korsan tarafından kaçırılmak istendi. Bol miktarda alkol ikramı ile kendinden geçip sızan korsan, zor kullanılmadan etkisiz hale getirildi.

S. Yasin Yılmaz
00:00 - 16/10/2008 Perşembe
Güncelleme: 03:10 - 16/10/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Korsan sızdı
Korsan sızdı

Türk Hava Yolları'nın Antalya- St. Petersburg seferini yapan uçağı son yılların en garip hava korsanı hikayesine tanık oldu. Antalya'dan havalanan uçağı 'üze-rimde bomba var' diyerek kaçırmak isteyen Yasha Rashidov (Yaşar Paşaoğlu), aldığı alkolün etkisiyle sızıp kaldı. Zor kullanılmadan etkisiz hale getirilen Paşaoğlu, Rus polisine teslim edildi.

TK 3105 sefer sayılı Airbus A 320 tipi uçak Antalya'dan 162 yolcusuyla havalandı. Saat 13.00 sıralarında uçağın St. Petersburg'a yaklaşma esnasında hosteslere 'Üzerimde bomba var' diyen, 1C numaralı koltukta oturan business yolcu, pilotlarla görüşmek istedi.

UYUKLAMAYA BAŞLADI

Daha sonra üzerinde bomba olduğu ve inmek istediği ülkeyi yazdığı notu, kabin görevlilerine veren korsan, görevlilerden kendisine alkol verilmesini istedi. Hostesler bunun üzerine hava korsanına sürekli alkol servisi yaptı. Aldığı alkolün etkisiyle sızıp uyuklamaya başlayan hava korsanı, herhangi bir fiziki müdahalede bulunulmadan etkisiz hale getirildi. Kaptan pilotlar Türkkan Çıkrıkçı ve Aytekin Çakıcı'nın uçakta korsan bulunmasını haber vermesinin ardından İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kriz masası kuruldu.

ROTASINDAN AYRILMADI

Normal rotasından ayrılmayan Düzce uçağı, St. Petersburg Havalimanı'na saat 14.16 sularında sorunsuz bir iniş gerçekleştirdi. 164 yolcu ve mürettebat uçaktan tahliye edildi. Üzerinde bomba çıkmayan korsan ise Rus polisine teslim edildi. Antalya Havalimanı'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu ise kaçırma girişiminde bulunulan uçakta Türk yolcu olmadığını söyledi.

KORSAN TUTUKLANDI

Rusya'nın ulaştırmadan sorumlu bölge savcılığının sözcüsü Ekaterina Mirichova, Antalya-Saint Petersburg seferini yapan uçağın rotasını Strasbourg'a çevirmesini isteyen 1956 doğumlu bir Rus vatandaşının tutuklandığını belirtti. Mirichova, olayın ardından uçak kaçırma girişimi için soruşturma

başlatıldığını kaydetti.


Pilot bizimle irtibata geçti

THY Genel Müdürü Temel Kotil, kaçırma girişiminde bulunulan uçaktaki 164 yolcu ve mürettebatın herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan St. Petersburg Havalimanı'na indiğini belirtti. Kotil yaptığı açıklamada şunları söyledi: "(Üzerimde bomba var) diyen kişi, akabinde çok miktarda alkol almıştır. Daha sonra inmek istediği ülkeyi yazdığı notu, kabin görevlilerine vermiştir. Pilot, bilgilendirilmesinin ardından bizimle irtibata geçerek durumu anlatmış ve inişe yakın olduğu için rotasını değiştirmemiştir. Bu esnada alkol isteyen söz konusu kişiye de alkol verilmiştir. Olay daha sonra fiziki müdahalede bulunmadan çözülmüştür."


EYLEMCi TANIDIK ÇIKTI

THY'ye ait uçağı kaçırmaya çalışan eylemcinin Antalya'da Yaşar Paşaoğlu olarak bilinen Yasha Rashidov olduğu bildirildi. Paşaoğlu, Antalya Lara'da da ilginç eylemiyle tanınmıştı. Paşaoğlu, Antalya'da 29 Eylül 2005 tarihinde şeytana kilit vurduk adı altında bir eylem düzenlemiş, daha sonra ise 9 Aralık 2005 yılında AK Parti'de yaptığı eylemle ön plana çıkmıştı. Paşaoğlu, “Bu partinin kapatılması lazım. Tayyip Erdoğan'a ve Abdullah Gül'e 5 yıl siyasetin yasaklanması lazım” demesi üzerine partililerin Paşaoğlu'nu dövme girişimini dönemin il başkanı Hamza Taş önlemişti. Kendisini, Radikal Kemalist Partisi kurucusu ve genel başkanı olarak tanıtan Paşaoğlu'nun akli dengesinin yerinde olmadığı ve uçakta sürekli alkol servisi istediği belirtildi.


16 yıl önce