|

Köşk'ün aday adayları

Meclis Köşk'e kimi gönderecek? Bu adayları mı, yoksa adı hiç akla gelmeyen başka birini mi?

.
00:00 - 11/04/2000 Salı
Güncelleme: 16:01 - 16/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Köşk'ün aday adayları
Köşk'ün aday adayları

ANKARA- Demirel'den sonra 10. Cumhurbaşkanı'nın kim olacağı en çok merak edilen konu. Çankaya adayları arasında MHP'den Sadi Somncuoğlu, DSP'den İsmail Cem, ANAP'tan Mesut Yılmaz, FP'den Nevzat Yalçıntaş ve DYP'den Doğan Güreş'in ismi ön plana çıkıyor.

Özal'la politikaya girdi

Turgut Özal ile birlikte politikaya atılan Mesut Yılmaz, Özal hükümetlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Yılmaz, Özal'dan sonra ANAP'ın başına geçti. ANAP'ı Özal çizgisinden uzaklaştıran Yılmaz, ANAP'ı küçülte küçülte son seçimlerde yüzde 13 oy alacak konuma getirdi. Yılmaz, 28 Şubat sürecinde anti-demokratik bir şekilde Başbakan oldu. Yılmaz'ın en büyük handikapı 4. partinin genel başkanı olması ve hakkında 9 soruşturma dosyası bulunması

Bir dış politika uzmanı

Dış politika konusunda uzman kişiler arasında gösterilen Kamran İnan, Adalet Partisi'nden politikaya atıldı. 12 Eylül sonrasında Özal'ın yanında yer alan İnan, Devlet Bakanlığı da yaptı.

Köşk'e entelektüel aday

MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu siyasetçiliğinin yanında entellektüel ve aydın olarak dikkat çeken bir isim. 12 Eylül öncesinde MHP'de mücadele eden Somuncuoğlu, 12 Eylül ihtilalinin ardından kendisini akademik ve edebiyat çalışmalarına verdi. Uzun süre Türk Ocakları genel başkanlığı yapan Somuncuoğlu, 95 seçimlerinde ANAP'tan milletvekili seçildi. Somuncuoğlu 28 şubat dönemini ile birlikte ANAP'ta başlatılan baskı ve dayatmalara isyan etti. Sekiz yıllık kesintisiz eğitime ret oyu veren Somuncuoğlu bu olaydan sonra ANAP'tan istifa ederek MHP'ye geçti.

Süprizlerin adamı: Akbulut

Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, hiç beklenmedik dönemlerde ortaya atılan ve göreve getirilen bir isim. Son seçimlerden sonra 4. partiden milletvekili olmasına rağmen Meclis Başkanı oldu. Meclis Başkanlığı sırasında Merve Kavakçı olayında gösterdiği tutum Akbulut'un sicilinde zayıf not olarak yer aldı. TRT Genel Müdürü olarak tanınan Tunca Toskay, 91 seçimlerinden sonra ANAP'tan milletvekili oldu. Yılmaz'ın politikalarını tasvip etmediği için ANAP'tan istifa eden Toskay MHP saflarına katıldı. MHP'li Sabahattin Çakmakoğlu ise Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. Özal'ın Cumhurbaşkanlığında danışmanlık yapan Çakmakoğlu yıllarca bürokrasinin soğuk duvarları arasında kaldığı için halkla sıcak diyaloglar kuramıyor.

Bir de gazeteci

12 Eylül öncesinde TRT Genel Müdürlüğü yapan İsmail Cem siyasi hayatına SHP'de başladı. Ecevit, Cem'i Dışşileri Bakanı yaparak yıldızını parlattı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anasol-D hükümeti döneminde insan haklarından sorumlu bakanlık yaptı. DSP milletvekili olmasına rağmen hacca giderek dikkat çeken Türk, insan hakları bakanlığı yaptığı dönemde attığı adımlarla takdir topladı.

Doğan Güreş'in şansı

Doğan Güreş, Genelkurmay Başkanlığından emekli olduktan sonra siyasete atılan tek kişi. Güreş Paşa, asker olarak siyasete müdahele etmek yerine siyasete doğrudan atılarak takdir topladı. Ancak Özal ile başlayan sivil cumhurbaşkanı geleneğinin devam etmesi istekleri Doğan Paşa'nın karşısına çıkan en büyük engel. TRT Genel Müdürlüğü yapan Nevzat Yalçıntaş ise, 12 Eylül sonrasında Özal'a yakın olan isimler arasında yer aldı. FP'den milletvekili seçilen Yalçıntaş, akademisyen ve ılımlı kişiliği nedeniyle cumhurbaşkanlığı için ön plana çıkan isimlerden.

Fırat adaylığını açıkladı

FP Adayıman Milletvekili Mehmet Dengir Fırat Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklayan isimlerden. Yıllarca Adalet Partisi saflarında politika yapan Fırat'ın çıkışının şahsi bir çıkış olduğu belirtiliyor.

Meclis dışından adaylar

Yargıtay Başkanı olmasından sonra kamuoyunun dikkatini çeken Sami Selçuk, hukunun üstünlüğü ve demokrasi konusunda yazdığı kitaplar ve verdiği konferanslarla dikkat çekiyor. Yargıtay'ın açılış konuşmasında yaptığı demokratik çıkış büyük takdir topladı. 312. maddenin kaldırılması konusundaki söylemleri de takdirle izleniyor.

Erdal İnönü, 12 Eylül sonrasında SHP Genel Başkanı olarak politikaya atıldı. SHP-DYP hükümetinin kurulmasına imza atarak, sol kesimin tepkilerine neden olan İnönü, siyasetteki renkli kişiliği ile dikkat çekti. Demirel'in Cumhurbaşkanı olmasında en büyük katkıyı İnönü sağladı. Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın Meclis dışı adaylar arasında ara sıra adı anılıyor. 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanı olan Karadayı anti-demokratik kararların alınmasına öncülük etti.

KÖŞK İÇİN İSMİ GEÇEN ADAYLAR
Mesut Yılmaz
Rize Milletvekili

Memleketi: Rize/Çayeli

Mesleği: İktisatçı

Partisi: ANAP

Yaşı: 53 (1947)

Çocuk: 2

Kamran İnan
Van Milletvekili

Memleketi: Bitlis/Gayda

Mesleği: Huk./Diplomat

Partisi: ANAP

Yaşı: 71 (1929)

Çocuk: Yok

Yıldırım Akbulut
Ankara Milletvekili

Memleketi: Erzincan

Mesleği: Hukukçu

Partisi: ANAP

Yaşı: 65 (1935)

Çocuk: 3

Erdal İnönü
İzmir eski Milletvekili

Memleketi: Ankara

Mesleği: Fizik Profesörü

Yaşı: 74 (1926)

Çocuk: Yok

Dışardan aday gösterilebilir.

Sadi Somuncuoğlu
Aksaray Milletvekili

Memleketi: Aksaray

Mesleği: İktisatçı

Partisi: MHP

Yaşı: 60 (1940)

Çocuk: 3 S. Çakmakoğlu

Kayseri Milletvekili

Memleketi: Kayseri

Mesleği: Hukukçu/Vali

Partisi: MHP

Yaşı: 70 (1930)

Çocuk: 2

Dengir M. Fırat
Adıyaman Milletvekili

Memleketi: Adıyaman

Mesleği: Hukukçu

Partisi: FP

Yaşı: 57 (1943)

Çocuk: 2

İ. Hakkı Karadayı
Em. G.Kurmay Bşk.

Memleketi: Çankırı

Mesleği:Asker

Yaşı:68 (1932)

Çocuk: 2

Dışardan aday gösterilebilir.

İsmail Cem
Kayseri Milletvekili

Memleketi: İst.

Mesleği: Hukukçu/Gazeteci

Partisi: DSP

Yaşı: 60 (1940)

Çocuk: 2

H. Sami Türk
Trabzon Milletvekili

Memleketi: Of

Mesleği: Hukukçu

Partisi: DSP

Yaşı: 65 (1935)

Çocuk: 2

Tunca Toskay
Antalya Milletvekili

Memleketi: İst.

Mesleği: İktisatçı

Partisi: MHP

Yaşı: 61 (1939)

Çocuk: 1

Doğan Güreş
Kilis Milletvekili

Memleketi: Kilis

Mesleği: Asker

Partisi: DYP

Yaşı: 74 (1926)

Çocuk: 2


24 yıl önce