|

Kriz esnasında sessiz yardım

Musul saldırısı sonrası etkisiz kalmakla eleştirilen Türkiye’nin, rehineleri kurtarmak için titiz bir çalışma yürütürken, bir taraftan da Erbil’e kaçan mültecilere sessiz sedasız yardım ulaştırdığı öğrenildi.qIrak Türkmenlerine yardım ulaştırılmadığı iddialarını da değerlendiren İnam, ‘‘Irak Türkmenlerine DAİŞ krizinin ortaya çıktığı ilk günden itibaren yardımlar ulaştırıldı. Bu yardımlar için ihtiyaç sahipleri Irak Türkmen Cephesi tarafından belirlendi” dedi. “Hatta ilk bir kaç gün yardım tırlarının güvenliğinden emin olmak için muavin konsolosumuz tırlarda uyudu ve yardım çalışmalarına bizzat katıldık” diyen İnam, “Türkmenlere yardım gelmediğini iddia edenler bize ulaşsalardı biz kendilerine bütün bunları detaylı olarak anlatırdık” şeklinde konuştu. Başkonsolos İnam, insanların farklı siyasi görüşlerde olabileceklerini ve eleştirilerde bulunabileceklerini fakat eleştirilerin adil olabilmesi için doğru bilgiye dayanması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:50 - 5/12/2014 Cuma
Yeni Şafak
IŞİD’in Musul’a saldırması ve Türk konsolosluğundan 49 kişiyi rehin alması sonrasında etkisiz kalmakla eleştirilen hükümetin, rehineleri kurtarmak için titiz bir çalışma yürütürken bir taraftan da IŞİD saldırısından kaçanlar için Kuzey Irak’ta sessiz sedasız yardım çalışmalarına başladığı öğrenildi. Musul başta olmak üzere Irak’ın değişik kentlerinde IŞİD saldırılarından kaçan yüzlerce kişi, Türkiye’nin 24 saat içinde yardım ulaştırdığı ve daha sonra AFAD’ın Erbil’de kurduğu kampta barınıyor.

ERDOĞAN BİZZAT ARADI

Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Türkiye’nin sessiz yardımını Yeni Şafak’a anlattı. İnam, o dönemde Başbakanlık koltuğunda oturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini aradığını, insani yardımlar için ivedi durum tespiti talimatı verdiğini açıkladı. 11 Haziran’da gerçekleşen Musul baskını, Irak genelinde büyük bir panik ve kaosa neden olmuştu. Sürecin ve yaşanan rehine krizinin de yakın tanıklarından olan Başkonsolos İnam, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın krizi öngörerek kendisini bizzat aradığını söyledi. 

24 SAAT İÇİNDE YARDIM ULAŞTI

Söz konusu görüşmenin Erdoğan ile arasında geçen ilk telefon görüşmesi olduğunu belirten Başkonsolos İnam, Türkiye’den gelen ekiplerin gerekli tespitleri tamamlayarak 24 saat içinde ilk yardımları bölgeye ulaştırdığını belirtti. “Sayın Erdoğan’ın telefonu bir başlangıç oldu” diyen İnam, AFAD ve Kızılay’ın bu bölgede yaşayan insanlar için ne gerekirse yapacağı bilgisinin kendisine iletildiğini ve 12 Haziran’dan bugüne, yaklaşık 613 TIR’lık insani yardım malzemesinin Kuzey Irak’a ulaştırıldığını belirtti.

Kamp kuran tek ülke Türkiye

IŞİD saldırılarından kaçan yüzlerce kişi için Irak’ta sadece BM ve Türkiye kamp kurdu. Devlet olarak kamp inşa eden tek ülke Türkiye.


Konsolos muavini TIR'da yattı

Irak Türkmenlerine yardım ulaştırılmadığı iddialarını da değerlendiren İnam, ‘‘Irak Türkmenlerine DAİŞ krizinin ortaya çıktığı ilk günden itibaren yardımlar ulaştırıldı. Bu yardımlar için ihtiyaç sahipleri Irak Türkmen Cephesi tarafından belirlendi” dedi. “Hatta ilk bir kaç gün yardım tırlarının güvenliğinden emin olmak için muavin konsolosumuz tırlarda uyudu ve yardım çalışmalarına bizzat katıldık” diyen İnam, “Türkmenlere yardım gelmediğini iddia edenler bize ulaşsalardı biz kendilerine bütün bunları detaylı olarak anlatırdık” şeklinde konuştu. Başkonsolos İnam, insanların farklı siyasi görüşlerde olabileceklerini ve eleştirilerde bulunabileceklerini fakat eleştirilerin adil 
olabilmesi için doğru bilgiye dayanması gerektiğini söyledi. 
#IŞİD
#Musul
#AFAD
9 yıl önce