|

Kriz, komşunun sinirlerini bozdu

Yunanistan''da, ekonomik krizin etkisini hissettirdiği günden bu yana psikolog ve pskiyatra gidenlerin sayısı yüzde 20 ile 30 arasında arttı. Kriz, ülkede aile içi şiddeti de tetikledi.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 27/05/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:07 - 27/05/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Kriz, komşunun sinirlerini bozdu
Kriz, komşunun sinirlerini bozdu

Yaklaşık iki yıldır krizin hayatı olumsuz yönde etkilediği Yunanistan''da yapılan son araştırmalara göre, ekonomik krizin hayatın bir parçası olmaya başladığı günden bu yana, psikolog ve psikiyatıra gidenlerin, ayrıca devlet hastanelerinin psikiyatri kliniklerini ziyaret edenlerin sayısında büyük bir artış yaşandı. Mali kriz nedeniyle çıkmaza giren birçok vatandaşın soluğu devlet hastanelerinde aldığı belirtilirken, uzman doktorların ek mesai yapmak zorunda kaldığı ifade diliyor. Resmi verilere göre son bir yılda devlet hastanelerini ziyaret edenlerin sayısında yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir artış kaydedilirken, hastaneye gidenlerin büyük bir bölümünün soluğu psikiyatri kliniklerinde aldığı belirtiliyor.

ÇABA DA UÇLARA SEVKEDİYOR

Ulusal Sağlık İşletmeleri Merkezi (EKEPY) Müdürü Dr. Panayotis Athanasiou ''Bu şartların Yunan vatandaşlarında psikolojik baskı yaptığı kesin. Yunan halkının bu aşamada, bütün sorunları aşmak için verdiği çaba, çoğu kez insanları uç durumlara sevk ediyor'' şeklinde konuştu. Athanasiou ayrıca genellikle ekonomik krizin yarattığı olumsuz etkinin kontrol edilemediğini ve bunun sonunda da insanların ya derin bir bunalıma girdiğini, ya da intihar ettiğini dile getirdi.

İntiharda yüzde 36 artış var

Dr. Panayotis Athanasiou, resmi verilere göre 2009 yılında yüzde 1,1 olan intihar oranları 2011 yılında Yunanistan''da yüzde 1,5''e ulaştığını ve bunun yüzde 36 oranında bir artış yaşandığı anlamına geldiğini söyledi. Depresyon geçiren hasta sayısının hızla arttığı Yunanistan''da, antidepresan kullananların sayısında yüzde 20 artış kaydedildi. Mevçut durumda en çok antidepresan üreten firmaların kar ettiği belirtiliyor.

İşsizlik aileyi vurdu

Krizin aile yaşantısına da etki ettiği fikrinden yola çıkılarak yapılan ''Krizin ve Memorandumun Yunanistan''ı'' konulu araştırmada Yunanistan''daki aile içi şiddet olaylarının arttığı da ortaya çıktı. Son bir yılda Yunanistan''da aile içi şiddet vakalarının arttığını ortaya koyan araştırmaya göre, şiddet uygulayan erkeklerin profiline bakıldığında durumun mali krizle doğrudan ilişkili olduğu görülürken Yunanistan genelinde her 3 kadından 1''i yaşamları boyunca en az bir kez eşinden şiddet görürken, çiftler arası şiddetin son aylarda yüzde 7 oranında arttığı ortaya çıktı. Erkeklerin uyguladığı şiddet türleri arasında ise sözlü şiddet yüze 72 oranıyla birinci sırada yer alırken onu yüzde 59''la mali tehdit, yüzde 55''le cinsel aşağılama, yüzde 23''le dayak, yüzde 18''le tecavüz ve yüzde 8''le yaralama takip ediyor. Şiddet uygulayan erkeklerin ise yüzde 44''ünün işsiz olduğu ifade ediliyor.


11 yıl önce