|

Kriz söylentileri AVM'lere vız geldi

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, AVM cirolarının haziranda, geçen yılın aynı ayına göre metrekare bazında yüzde 17 arttığını belirtti. Kodal, 'Tüketiciler kriz haberlerine odaklanıp tüketimi kısmadılar' dedi

Aa
00:00 - 30/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:50 - 30/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Kriz söylentileri  AVM'lere vız geldi
Kriz söylentileri AVM'lere vız geldi

AVM ciroları 2011 Haziran ayında, 2010 yılı Haziran ayına göre metrekare bazında yüzde 17 arttı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, 'Tüketiciler kriz haberlerine odaklanıp tüketimi kısmadılar' dedi. Kodal, 'AYD İlk Yarı Yıl Değerlendirme ve 2012'ye Bakış' toplantısında yaptığı konuşmada, 350 bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydetti.

CİRO 17,4 MİLYAR LİRA

AVM'lerin Haziran ayında bu yılın en yükse ciro değerine ulaştığını dile getiren Kodal, şunları kaydetti: 'AVM ciroları 2011 Haziran ayında, 2010 yılı Haziran ayına göre metrekare bazında yüzde 17 arttı. Bu ciro neredeyse geçen sene Aralık ayına yakın bir ciroydu. 17,4 milyar lira ciro kaydedildi. Havaların geç ısınmasıyla beraber alışveriş Mayıs ve Haziran aylarına kaydı. Giyimde, ayakkabıda, çantada artışlar çok ciddi. İnsanlarımızın artık biraz moralleri düzelmiş, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinden çok, diğer tüketim maddelerine, giyime, aksesuara ve yiyecek içeceğe harcıyorlar.'

ANADOLU BÜYÜYOR

Cirolarda Anadolu'daki büyümenin İstanbul'un üzerinde olduğunu ifade eden Kodal, Anadolu'da 2010 Haziran ayına göre 2011 Haziran'da cirolar geçen yıla oranla yüzde 18 artarken, İstanbul'da yüzde 15 arttığını belirtti. Ziyaret başına harcamanın arttığını, ilk yarıda gerçekleşen ziyaretçi sayısının 616 milyon olduğunu söyleyen Kodal, bunun 344 milyonunu Anadolu, 272 milyonunu ise İstanbul'un oluşturduğunu, yıl sonunda 1,2 milyon ziyaretçi ve 35 milyar lira ciro hedeflediklerini kaydetti.

RAMAZANA HAZIRIZ

Hakan Kodal, ilk defa bu 6 ayda Anadolu'nun toplam cirosunun İstanbul'un toplam cirosunun üzerine çıktığını belirtti. AVM'lerin Ramazan'da çeşitli etkinlikler hazırladığını, açılış kapanış saatlerinin mağaza karmaları ve bölgesel taleplere göre ayarlanacağını anlatan Kodal, AVM'lere gelen yabancı turistlerde de çok artış olduğunu, Türkiye'nin bölgesel anlamda alışveriş merkezi haline geldiğini vurguladı.

TL'YE GEÇMEMİZ LAZIM

Soruları da cevaplayan Kodal, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz'ın, AVM'lerde kiralamaların döviz yerine TL cinsinden olması gerektiği yönünde açıklamalarının hatırlatılması üzerine 'AVM yatırımcıları da döviz kredisi ile borçlanıyor. Uygun finansman olsa, bizler de gidip, deli değiliz, dövizle borçlanalım. Uzun vadede baktığımızda bizim TL'ye geçip enflasyona endekslememiz lazım" dedi.



13 yıl önce