|

Krize TOBB çare olmadı düğümü AVM'ler çözdü

AYD Başkanı Kodal, AVM'lerde ziyaretçi sayısının azalmasına rağmen ciroların artmaya devam ettiğini bildirdi. Kodal, bu artışı 'kriz varsa çare de var' kampanyasına değil, perakendecilerin tüketicilere sunduğu somut faydaya bağladı

Yılmaz Yıldız
00:00 - 25/07/2009 Cumartesi
Güncelleme: 02:59 - 25/07/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Krize TOBB çare olmadı düğümü AVM'ler çözdü
Krize TOBB çare olmadı düğümü AVM'ler çözdü

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerde ziyaretçi sayısının azalmasına reğmen ciroların arttığını ve kriz öncesine dönüldüğünü söyledi.

AVM'lerde yılın ilk 6 ayında 450 milyon ziyaret ve 9,5 milyar TL ciro gerçekleştiğini bildiren Kodal, TOBB'un “kriz varsa çare de var” kampanyasının etkisinin çok az olduğunu, asıl etkinin perakendecilerin yaptığı indirimlerden geldiğini söyledi.

Sektörün 2009 yılı ilk 6 aylık performansı hakkında bilgi veren Kodal, Akademetre Research ile birlikte ocak 2009 dönemi 100 puan baz alınarak oluşturulan endekse göre, ciroların geçen yılın haziran ayına kıyasla yüzde 4 arttığını bildirdi. Şubat ve Mart aylarında 91'e gerileyen ciro endeksinin nisandan itibaren sürekli arttığını kaydeden Kodal, hazirandaki cironun mayısa göre yüzde 2 artış gösterdiğini söyledi.

KRİZDEN ÇIKIŞIN İLK SİNYALLERİ

Ciro endeksinin 112 olan Aralık 2008'den sonraki en en yüksek seviyeye ulaştığını ifade eden Kodal, “Krizden çıkışın ilk sinyalleri görülmeye başladı. Cirolardaki artışta sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarının elbette psiokoljit katkısı vardır ama tüketiciler somut faydaya bakıyor. Bir aldığın bir bedava verdiğinizde hemen satışa yansıyor. AVM cirolarındaki düzelmede genel piyasanın etkili olduğunu düşünüyorum” dedi.

CİRO 20 MİLYAR TL OLACAK

AYD Başkanı Kodal, 2009'un ilk yarısında açılanlarlabirlikte Türkiye'deki AVM sayısının 35 ilde toplam 217'ye, toplam kiralanabilir alanın ise 5 mil- yon metrekareye ulaştığını belirtti. Yılın ikinci yarısında bu rakamlara 29 AVM ve 1 milyon metrekare kiralanabilir alan daha eklenmesinin plandığını belirten Kodal, yıl sonunda cironun 20 milyar TL, ziyaretçinin 1 milyar olmasını beklediklerini söyledi.


Sigara yasağı 1 yıl haksız uygulandı

Sigara yasağının AVM'lere etkisine de değinen Kodal, yasağın AVM'lerde 1 yıldır sürdüğünü ancak caddelerdeki benzer yerlerin restoranlarında sigaranın bu süre boyunca içildiğini hatırlattı. Bu durumu 'haksız rekabet' olarak nitelendiren Kodal, AYD olarak bu yasağı kesinlikle desteklerini ifade ederek, resmi denetimin kesintisiz olarak sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Uzun vadede sigara yasağından daha fazla ziyaretçi beklediklerini dile getiren Kodal, denetimler konusunda da adalet istedi. KOdal, “AVM'ler her zaman vitrinde olduğu için biri kepenk kapatsa haber oluyor. Caddelerde binlerce mağaza var. Sigara konusunda da eşit davranılmalı” dedi. Sigara yasağının yaz aylarında ziyaretçi sayısını etkilemediğini öne süren Kodal, kış aylarında bunun daha net görüleceğini savundu. Kodal, ABD'deki gibi Puro Clup tarzı yerlerle lokal çözümler sağlanabileceğini belirtti.


Kira geliri artmadan yatırımlar başlamaz

Krizle birlikte birçok AVM'de kiraların düşürüldüğünü, birçoğunda perakendeciye yönelik destek verildiğini anlatan AYD Başkanı Hakan Kodal, AVM yatırımlarının arttığı dönem ile krizin başlangıcının çakışmasının sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Şu an sadece yapımına başlanmış projelerin devam ettiğini, yeni projelerin rafa kaltığını anlatan Kodal, “AVM'lerin geri dönüşüm süreleri uzadı. Cirolarla birlikte kira fiyatlarında da toparlanma sürecine ihtiyaç var” dedi.


15 yıl önce