|

Krizin göbeğinde gözler İstanbul'da!

Türkiye, son 60 yılın en büyük ekonomik krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantısına evsahipliği yapacak. "Bu sonbahar bütün gözler İstanbul'da olacak" diyen IMF, Türk ekonomisinden övgü dolu sözlerle bahsetti. Yıllık toplantıya 186 ülkenin temsilcilerinin katılacağı belirtiliyor

WASHINGTON/ANKARA (A.A)
00:00 - 12/07/2009 Pazar
Güncelleme: 03:00 - 12/07/2009 Pazar
Yeni Şafak
Krizin göbeğinde gözler İstanbul'da!
Krizin göbeğinde gözler İstanbul'da!

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin, diğer ülkeler gibi küresel krizden etkilendiğini, ancak Türk ekonomisinin, küresel krize karşı dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini bildirdi. IMF'nin son hazırladığı analizden derlediği bilgiye göre, Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu. Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye'nin de bu krizden etkilendiği kaydedildi. IMF analizinde, Türkiye'nin uluslararası ekonomik faaliyetlerde ve gruplarda etkin bir şekilde yer aldığına dikkat çekildi. Analizde, Türkiye'nin, önemi her geçen gün artan ve sanayileşmiş ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve yükselen piyasaların yer aldığı G-20'nin en önemli üyelerinden birisi olduğu vurgulandı.

TOPLANTIYA 13 BİN KİŞİ KATILACAK

IMF Başkan Yardımcısı Murilo Portugal, İstanbul'da yapılacak toplantıda IMF ve Dünya Bankası'nın küresel ekonomik önemi ile küresel konuların görüşüleceğini belirterek, 'Bütün gözler İstanbul'da olacak' dedi. 28 Eylül'deki hazırlık toplantılarıyla başlayacak olan yıllık toplantıya dünya çevresinden 13 bin kişinin katılacağı ifade edili-yor. İstanbul'daki toplantıda, 'küresel krizden çıkma', 'mali sistemin geleceği' ve ' IMF yönetişim reformları' ana konular olarak ele alınacak. IMF, Türk yetkililerin, böylesine tarihi bir toplantıya hazırlık aşamasında, yoğun bir gayret içinde olduğunu belirtti. Toplantıya 186 ülkenin en üst düzeyde yetkililerinin katılması bekleniyor.

Öte yandan IMF'ye 750 milyar dolarlık kaynak taahhüdünde bulunulduğu hatırlatılırken, Fon'un, krizin başladığı tarihten şimdiye kadar 157 milyar dolar kredi kullandırdığı vurgulandı.


Türkiye ile IMF, kamu borcu için ortak toplantı gerçekleştirdi

Bu arada, Türkiye ile IMF'nin, krizden çıkma stratejileri arasında yer alan kamu borcu konusunda geçenlerde ortak bir toplantı gerçekleştirdiklerine de dikkat çekildi. Öte yandan, IMF yetkilileri, daha önceden yapılan çalışmalarda önemli bir altyapı sağlandığını belirterek, Türkiye ile IMF arasındaki doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasıyla, İstanbul'daki yıllık toplantılar öncesinde bir sonuca ulaşılabileceğini vurguluyorlar. Yetkililer, İstanbul'daki toplantıya hazırlık çalışmaları paralelinde, Fon'dan gelecek heyetlerle, potansiyel program görüşmelerinin de gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiyorlar.



15 yıl önce