|

Krizle yabancı fonların ilgisi Türkiye'ye çevrildi

Krea Grup'un CEO'su Hakan Kodal, Lehman Brothers'in iflası ile sarsılan Amerika ve gelişmiş ülkelerin yatırımcılar gözünde 'ölü eşek' olduğunu, yabancı fonların ise bu sayede Türkiye ile daha fazla ilgilenmeye başladıklarını söyledi

Yılmaz Yıldız
00:00 - 24/09/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:03 - 23/09/2008 Salı
Yeni Şafak
Krizle yabancı fonların ilgisi Türkiye'ye çevrildi
Krizle yabancı fonların ilgisi Türkiye'ye çevrildi

Bank of Amerika'ya satılan Merrill Lynch'in Türkiye'deki gayrimenkul geliştirme ortağı Krea Grup'un CEO'su Hakan Kodal, Lehman Brothers'in iflası ve Merrill Lynch'in Bank of Amerika'ya satılmasıyla alevlenin küresel krizin, Türkiye'ye ve gayrimenkul sektörüne olabilecek etkilerine dikkat çekti. Lehman Brothers'in iflasının açıklandığı dönemde yurtdışında uluslararası fon yöneticileriyle görüştüğünü aktaran Kodal, tüm dünyada gündemin değiştiğini ve yatırımcıların yönünü Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkele çevirdiğini dile getirdi. Kodal, 'Türkiye bugüne kadar hiç olmadığı kadar dünya yatırımcılarının gündeminde. Bekleyelim görelim diye bakmıyorlar, ilgiyle bakıyorlar. Çünkü gerçek bir büyüme potansiyeli var' dedi.

ŞARTLAR DEĞİŞTİ

Yatırımcıların gelişmiş ülkelere artık 'ölü eşek' gözüyle baktıklarını anlatan Krea CEO'su Hakan Kodal, 'Bir süre öncesine kadar 'Yatırım için Türkiye mi güvenli, Amerika mı güvenli' diye sorsalar gülerdim. Yatırımcı için gelişmiş piyasalar şu anda ölü eşek. Eskiden bu tür durumlarda 'nasılsa düzelir' diye büyük iskontolarla gayrimenkul alıp, ileride satıyorlardı ama şimdi 'ölü eşek' diyorlar. Artık şartlar değişti. Yabancı fonlar, büyüme potansiyeli bulunan gelişmekte olan ülkelere yöneliyor' diye konuştu.



Gayrimenkul sindirim döneminde!

Türkiye'de faizin 6 aylık süreçte bir miktar artacağını, 2009'un sonundan önce de düşmesinin zor olduğunu kaydeden Kodal, 'Gayrimenkul sektörü şu anda sindirim dönemi yaşıyor. Daha hafif olacakken, ağır bir şekilde geçiriyoruz. 2009 da kolay olmayacak. Sermaye yapısı güçlü olanlar bu süreci rahat atlatacak. Bundan sonraki dönemde fiyatlandırmaya dikkat edilecek. bölgelere göre fiyatlama farkı oluşacak. Lokasyonu iyi projelerde olmayabilir ama bölgesel bazda fiyat gevşemeleri olabilir' dedi.


Bekle gör dönemi

Hakan Kodal, 'Bir yıldan az bir sürede yatırıma girdik. Sonuçta piyasaların bazı şeyleri teyid etmesiyle daha büyük yatırımlar da yapabiliriz. Bunun yönünü piyasalar belirleyecek. 8-9 aylık dönemde yaklaşık 1 milyar dolarlık karar almıştık. Önümüzdeki bir yıllık dönem biraz daha bekle-gör dönemi olacak' şeklinde konuştu.

16 yıl önce