|

'Kulp'u Şemdin anlatsın'

Yeni Şafak, General Yavuz Ertürk'ün AİHM'e verdiği ifade tutanaklarını ele geçirdi. Ertürk ifadesinde "Şemdin Sakık'ı sorgulayın. O tarihte o operasyonun yapıldığı bölgede olan kişi kendisiydi" diyor.

Yeni Şafak
01:00 - 8/03/2005 Salı
Güncelleme: 15:07 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • VELİ TOPRAK/ ANKARA


    Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 kişinin kaybolmasıyla ilgili iddiaları araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, önemli bir belgeye ulaştı. Bu belgede, 12 yıl önce Kulp katlimanı gerçekleştirmekle suçlanan ve Bolu Dağ Tugay Komutanı olarak görev yapan Tümgeneral Yavuz Ertürk'ün AHİM'den bir heyete verdiği ifade de yer alıyor. İfadesinde olay tarihinde Kulp'un Kepir yöresinde operasyon yapmadıklarını belirten Ertürk Paşa, olayın aydınlatılması için PKK'nın o dönemde iki numaralı adamı olarak bilinen ve Diyarbakır Cezaevi'nde bulunan Şemdin Sakık'a başvurulmasını istedi. Ertürk Paşa, "Kulp'u Şemdin'e sorun o anlatsın" dedi.
    Ertürk'ten önemli mesajlar

    Yeni Şafak, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun AHİM'den istediği General Yavuz Ertürk'ün ifade tutanaklarını ele geçirdi. AHİM'in Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği 11 Ocak 2005 tarihli 'gizli' raporda, Ertürk'ün ifadesi ve AHİM'in verdiği karar yer aldı. 9 Mayıs 1998 günü Ankara'da "gizli prosedür" uyarınca AHİM'den Jane Liddy, Matti Pellonpaa, Per Lorenzen, Sally Dolle, Karen Reid, Hasan Bakarcı'dan oluşan 6 kişilik heyet, General Yavuz Ertürk'le Ankara'da görüştü. Türkiye'nin 381 bin sterlin tazminat ödemeye mahkum edildiği "Mehmet Salih Akdeniz ve diğerleri" davasında adı geçen isimleri gözaltına almadığını bildiren Ertürk Paşa, bölgede yürüttüğü askeri operasyonlar hakkında önemli açıklamalar yaptı.

    "O tarihte Kepir'e gitmedik"

    Anlattıklarının gizlilik arzedecek bilgiler olduğunu ancak konunun iyi anlaşılması için açıkladığını kaydeden Ertürk Paşa, operasyon döneminde, Kepir'e gitmediklerini de belirtti. İşte General Ertürk'ün AİHM heyetine verdiği ifadelerin satırbaşları: "Ama bana derseniz ki, 'sayın general sizin askeriniz hiç buralarda operasyon yapmadı mı?' yaptı. Ama, bu tarihlerde yapmadı. Belki bir sene sonra yaptı. Belki 3 veya 5 ay sonra yaptı. Evet, birliğimi o bölgenin halkı çok iyi tanır." "Tekrar söylüyorum: Komutan görev verdi, ne emir verdiyse, o bölgede gitti, görev yaptı." "Biz kesinlikle bulunduğumuz bölgedeki jandarmaya veya oradaki personele 'Biz Bolu'dan geldik. Bu Bolu'nun askeri' demeyiz.. Gizlilik açısından." Yavuz Ertürk Paşa, AİHM'e verdiği ifadede, birliğinin bölgede katıldığı operasyonlarda gözaltına alınan 30 kişinin de isimlerini tek tek saydı.

    'Sakık o zaman bölgedeydi'
    General Yavuz Ertürk (solda) ifadesinde şunları söyledi: "Burası Şenyayla. Burası teröristler için en önemli olan bir yerdir. Şemdin Sakık'ı sorgulayın, size anlatsın. O tarihte o operasyonun yapıldığı bölgede olan kişi kendisiydi. Kaçmıştır. Makineleri, cihazları yakalanmıştır. Bakın yerlere. Yayla denen yerde ele geçen elbiselere, çuvallarla gelmiş elbiseler. Ele geçen silahlar, burası böyle bir yer."


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce