|

Kumarbaz FED

Dünyanın en büyük tahvil yatırım fonu Pimco'nun üst düzey yetkililerinden Bill Gross, ABD Merkez Bankası'nı kumar oynamakla suçladı. Gross, bankanın gelecek ay uygulamaya koyması planlanan ikinci parasal gevşeme paketinin Ponzi Oyunu'ndan başka bir şey olmadığını söyledi

00:00 - 29/10/2010 Cuma
Güncelleme: 22:55 - 28/10/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Kumarbaz FED
Kumarbaz FED

ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımına ilişkin eleştiriler devam ediyor. Dünyanın en büyük tahvil yatırım fonu Pimco'nun üst düzey yetkililerinden Bill Gross Gross, Pimco'nun internet sitesinde yayımlanan yazısında, FED Başkanı Ben Bernanke önderliğinde atılan adımların “Tahvillerdeki 30 yıllık satış eğiliminin sona erdiğine ve bono yatırımcılarıyla varlık yöneticilerinin yeni bir ortama alışmak zorunda kalacağına işaret ediyor” dedi.

PONZİ OYUNUNDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

Gross, “Trilyonlarca dolar değerinde çekler yazmak, ellerinde hükümet tahvili tutan yatırımcıların işine gelmez. Aslında bu enflasyon tetikleyici bir adımdır ve gerçeği söylemek gerekirse, bir çeşit Ponzi Oyunu'dur” diye yazdı. Pimco yetkilisi, “ABD zaman zaman borcunu geri ödese de, piyasada şöyle bir kanı var: Kredi verenler, mevcut borçlarını çevirebilecek güçte görüldüğü ve yeni krediler almaya devam ettiği sürece, bu oyun sonsuza kadar devam eder” dedi.

GETİRİLER GERİLİYOR

Diğer yandan, iki yıllık Hazine kağıtlarının getirisi, son dönemdeki en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüşte, bono yatırımcılarının FED'in 2 Kasım'da başlayacak toplantılarından ikinci bir parasal genişleme paketiyle çıkacağı yönündeki beklentilerini artırması etkili oldu. 10 yıllık Hazine kâğıtlarının getirisi de Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, doların önde gelen altı ekonominin para birimi karşındaki performansını ölçen Dolar Endeksi 2010'un en zayıf seviyesine indi.

DAHA DA YÜZSÜZLEŞECEK

Gross, gelecek hafta düzenlenecek seçimlere de değindi ve seçmenlerin bu seferki Ponzi oyunun her zamankinden daha yüzsüzce gerçekleştirildiğini dikkate almaları gerektiğini söyledi. Gross ayrıca, “Bu sadece Bernanke'nin oyunu değil. Çünkü bu onun tek alternatifi ve ABD'nin bu duruma gelmesinde onun bir suçu yok” dedi.

ŞEYTANLA PAZARLIK

Kansas Fed Başkanı Thomas Hoenig ise FED programı ile ilgili, daha fazla parasal genişlemenin 'şeytanla pazarlık' olduğunu ifade etti. Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle ise, Güney Kore'de geçen hafta sonu düzenlenen G20 toplantısında Fed Başkanı Ben Bernanke'nin eleştirilere maruz kaldığını belirterek, 'Likiditeyi daha fazla arttırarak, sorunu önlemeye veya çözmeye çalışmak yanlış bir yol. Fazla, kalıcı para bence döviz kurunu manipüle etmenin dolaylı yolu' dedi.

İLK ADIM 500 MİLYAR DOLAR

FED geçtiğimiz yıl 1,7 trilyon dolarlık tahvil alımı gerçekleştirmişti. Bankanın ikinci büyük alım programı ile tüketici harcamalarını canlandırmak ve rekor yüksek seviyelerde seyreden işsizlik oranını düşürmek için çok yavaş büyüyen ekonominin hızlı büyümesini sağlayabilmek amaçlanıyor. Tahvil satın alma programının büyüklüğünün 1 trilyon dolar ile 2 trilyon dolar arasında olacağına dair tahminler bulunuyor. Ancak FED'in 2-3 Kasım'daki toplantısında 500 milyar dolarlık ilk alımı duyurması bekleniyor.


Banka şimdi alım miktarı için fikir arayışında

Eleştiri oklarının hedefinde olan FED ise gelecek altı ayda yapılacak varlık alımları ve bunun faizler üzerindeki etkileri için tahvil işlemcileri ve yatırımcıların öngörülerine başvurdu. New York Merkez Bankası tarafından gönderilen ve Bloomberg tarafından ele geçirilen ankette, yeni varlık alımı programının ilk etapta ne büyüklükte olması ve ne kadar sürede tamamlanması gerektiği yönündeki beklentilerin belirlenmesi amaçlandı. Ankette ayrıca FED'le doğrudan işlem yapan büyük kurumlara, bankanın programı gözden geçirme sıklığı ve toplam büyüklüğünün ne olması gerektiği konusunda düşünceleri de soruldu. Finansal piyasalar uzun vadeli faiz oranlarını düşürmeyi amaçlayan olası varlık alım programının büyüklüğü, zamanlaması ve vadesine odaklanmış durumda. Piyasanın genel beklentisi ise toplam miktarın 1 trilyon dolar ya da üstünde gerçekleşmesi.



14 yıl önce