|

Kuraksız bir yıl yaşanacak

İha
00:00 - 12/05/2008 Pazartesi
Güncelleme: 12:38 - 12/05/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuraksız bir yıl yaşanacak
Kuraksız bir yıl yaşanacak

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık riski bulunduğunu, diğer bölgelerde ise bu riskin bulunmadığını belirtti.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da bulunan Suudi Arabistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Abdullah Bin Ahmet Bin Yosef Zainal Ali Reza ile Tarım Bakan Yardımcısı ile biraraya geldi. Ziyaretin, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye ziyaretinin devamı mahiyetinde bir teknik ziyaret olduğunu belirten Eker, "Suudi Arabistan ile tarım, sanayi ve ticari alanlarda yapabileceğimiz işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunup, somut adım atma yönündeki konuları inceledik" dedi.


Suudi Arabistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Reza da, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için atılan adımlardan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Ortak dine sahip Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin iktisadi ve ekonomik alana yayılmasını çok önemsiyoruz. Sayın Eker ile birçok konuyu ele aldık. Kralımızın da yönlendirmeleriyle bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.


Bir gazetecinin, 'Hedge Fonlarının dünyadaki pirinç stoklarına çok ciddi yatırım yaptığı ve pirinç stoklarını artırdığı yönünde haberler çıktı. Türkiye'de de bu tür fonların yüksek alımları oldu mu?' sorusuna Bakan Eker, "Yok, şu ana kadar Türkiye'de bu manada herhangi bir anormal gelişme yok" karşılığını verdi. Bu yıl ciddi bir kuraklık yaşanması beklenen Suudi Arabistan'ın Türkiye'den gıda alımıyla ilgili bir talebi olup olmadığına ilişkin bir soruya Eker, henüz böyle bir konunun konuşulmadığını

bildirdi.


Bakan Eker, 2 yıldır bölgesel olarak dünyanın değişik yerlerinde kuraklık yaşandığını ifade ederek, "Bu sene kuraklık riski Türkiye'de sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde var. Çok şükür diğer bölgelerde bir sorun yok. Dünyanın geneli de kuraklık riski bakımından geçen yıla göre çok daha iyi" dedi.


Suudi Arabistan'da idam cezasına çarptırılan Sabri Boğday isimli Türk vatandaşıyla ilgili soruya Suudi Bakan yanıt vermeyeceğini belirtirken, Bakan Eker ise, "O, bu görüşmenin konusu değil. İnsani amaçla Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız o konuda zaten bir teşebbüste bulundular" şeklinde konuştu.

16 yıl önce