|

Kur'an kursları kadın aleyhtarı söylemi siler

Kur'an kurslarına gelen öğrencilerin yaklaşık yüzde 95'inin kız ve kadınlardan oluştuğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın, "Kur'an kursları kadın aleyhtarı din anlayışını siliyor" dedi.

Aslıhan Altay Karataş
00:00 - 9/04/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:33 - 9/04/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Kur'an kursları kadın aleyhtarı söylemi siler
Kur'an kursları kadın aleyhtarı söylemi siler

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın, Kur'an kurslarının kadın ve aile sorunlarının çözümünde önemli rol oynadığını söyledi. Aydın, kursların Müslümanlar arasındaki kadın aleyhtarı söylemlerin silinmesinde önemli bir işlevi olduğunu belirtti.

Aydın, son yıllarda Kur'an kursları tarihinde görülmeyen yeni bir manzarayla karşılaşıldığını, kursa gelen öğrencilerin yüzde 95'inin kız ve kadınlardan oluştuğunu kaydetti. "Bu durum, sadece Kur'an kursu tarihinde değil, eğitim kurumlarımızın tarihinde de hiç görülmemiş bir gerçekliktir" diyen Aydın, kimilerinin bu durumu 8 yıllık kesintisiz ilköğretim uygulamasına bağladığını söyledi. Aydın, "Eğer gerçek ve biricik sebep bu olsaydı, sonuç Kur'an kurslarındaki erkek öğrencilerin sayısının azalmasından ibaret olurdu. Oysa erkek öğrenci sayıları hızla düşerken, kız ve kadınlarımız açısından yepyeni bir durum zuhur ediverdi" diye konuştu.


BAYAN ÖĞRETİCİ AĞIRLIKLI

Kur'an kurslarında öğrenci profilinin değişmesi üzerine Diyanet'in artık erkek öğretici almamaya başladığına dikkat çeken Aydın, "Son 3 yılda kurslarda görevlendirilen öğreticilerin tümü bayandır. Büyük illere atanan bayan müftü yardımcıları da genelde Kur'an kurslarından sorumlu kılındılar. Artık öğretim bayanların inisi-yatifine bırakılıverdi" dedi.

Bu yeni öğretici ve öğrenci profiliyle Kur'an kurslarının özelde 'kadın', genelde 'aile' sorunlarının çözümüne de son derece olumlu katkı sağladığını dile getiren Aydın, "Bu sorumluluğunu etkin biçimde yerine getirdiğinde Kur'an kursu, Müslümanlar arasındaki kadın aleyhtarı söylemi, dayandığı yanlış din anlayışı desteğinden mahrum bırakmak gibi son derece hayati bir rol oynamıştır. Kadın için onun canını acıtan davranışlar en güçlü desteğini yitirecektir. İslam açısından da hayatidir, çünkü Kur'an'ın ruhuyla asla bağdaşmayan suçların, kadına atfedilmesine kaynak gösterilmekten, yanlış yorum ve uygulamalara alet edilmekten kurtarılabilecektir" şeklinde konuştu.


SORUNLARA İÇERİDEN BAKIŞ

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Aydın açıklamasında, "İçeriden bakış, kimi dışarıdan bakanların yanılgılarını tespitin yolunu açacaktır. Zira yanlış kadın algılarının arkasına, dini yerleştirme çabaları daha iyi fark edilerek deşifre edilebilecektir” ifadesine yer verdi.

Türkiye'de çok ilginç paradoksların yaşandığına da değinen Şevki Aydın, kadının genelde cahil bırakılıp, beynini ve yeteneklerini geliştirmesinin engellendiğini, buna karşılık çocukların eğitiminin anneye havale edildiğini vurguladı. Aydın, bugün Kur'an kurslarının yanlış din anlayışlarını silerek, kız çocuklarının eğitiminin önündeki engelleri birer birer kaldırdığını kaydetti.





17 yıl önce