|

'Kürt devletinin peşinde değiliz'

Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay ile görüşen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, ülkesinin Kürt devleti peşinde olmadığı güvencesi verdi.

.
00:00 - 22/07/1999 Perşembe
Güncelleme: 16:39 - 3/12/2013 Salı
Yeni Şafak
'Kürt devletinin peşinde değiliz'
'Kürt devletinin peşinde değiliz'

Ankara- ABD, Türkiye ile Orta Asya'ya yönelik ilişkilerini geliştirmek isterken, Türkiye'nin Irak ile ilgili endişelerini gidermeye çalışıyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, dün Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay'ı ziyaret ederek bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Görüşme öncesi basına bir açıklama yapan Parris Türkiye ve ABD'nin Orta Asya'ya yönelik çıkarlarının örtüştüğünü belirtti. Bakan Çay da, Türk Dünyası'nda barışın ve istikrarın korunması için Türkiye'ye önemli roller düştüğünü anlattı. Türkiye'nin Türk dünyası ile ilişkilerinin bir ölçüde hissi olmasının son derece normal olduğunu vurgulayan Çay, bu ülkelerin ekonomik açıdan ayakta durabilmeleri için ABD'nin desteğine de ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Abdulhaluk Çay ile Parris, görüşmenin basına kapalı bölümünde yaklaşık bir saat daha görüştü. ABD'li diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Parris, ABD'nin Irak politikasıyla ilgili güvenceler verdi. Parris, "Ben Türkiye'ye gelmeden önce de 5 senedir bu meseleyle ilgileniyordum. ABD hiçbir zaman, Irak'ta bir Kürt devletinin peşinde olmadı. Zaten Irak'ta bizim için üç taraf var. Türkiye, Barzani ve Talabani. Türkiye'yi dışlamamız mümkün değil" şeklinde konuştu. Çay ise Irak'ta kurulacağı iddia edilen Kürt devletinden Türkiye'nin kendi toprak bütünlüğü, Arap ülkelerinin ise Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda derin kaygı duyduğunu anlattı.


25 yıl önce