|

Kürtçe propaganda YSK'ya takıldı

Seçim döneminde siyasi partilerin reklamlarını TRT6'ya Kürtçe verme talebi, Yüksek Seçim Kurulu'nun engeline takıldı. Ancak böligede tüketici potansiyeli bulunan pek çok şirket, kanala Kürtçe reklam vermeye hazırlanıyor

Behçet Güngör
00:00 - 10/06/2011 Cuma
Güncelleme: 01:26 - 10/06/2011 Cuma
Yeni Şafak
Kürtçe propaganda YSK'ya takıldı
Kürtçe propaganda YSK'ya takıldı

Türkiye'de bir ilke imza atarak 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT6'ya bölge halkının ilgisi gün geçtikçe artıyor. Yayın hayatına başladığı günlerde son derece az reklam alan TRT6'nın reytingleri, yükseldikçe aldığı reklamlar da artmaya başladı.Terör örgütü PKK'nın ve ona yakın bazı yayın organlarının karşı propagandasından dolayı Kürt sanatçılar uzun süre bu kanala çıkmaktan uzak durdular. Ancak TRT6'nın yayınlarının Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Suriye ve Irak'ta büyük bir ilgi görmesi üzerine pek çok Kürt kökenli sanatçı da kanalın programlara katılmaya başladı. Kanalın izlenme oranının artmasıyla birlikte son dönemde reklam veren firma sayısı da yükseldi. Reklamlar bundan böyle TRT6'da Kürtçe yayınlanacak.

KÜRTÇE HAZIRLADILAR

Kanalın dili Kürtçe olması nedeniyle artık buraya reklam veren firmalardan Uğur Derin Dondurucu, Mondi Mobilya, Kompen Pvc, Bauplast Pvc ve Çaykur, tanıtımlarını özel olarak Kürtçe olarak hazırladı. Reklamlar dışında bir çok programa da sponsor olan büyük bu yolla Türkiye'de ve bölgede yaşayan Kürt kökenli vatandaşlara ulaşmaya çalışıyor. TRT6'in büyük ses getiren “Sen Türkünü Söyle/Strana Xwe Beje” programının sponsorluğunu TOKİ Emlak Konut üstlendi. Yine kanalda Berdan Mardini'nin sunduğu programın sponsorluğunu ise Mardinli İşadamı Zeynel Abidin Erdem'in sahibi bulunduğu Genpa şirketi üstleniyor. TRT6 Koordinatörü Fethullah Kırşan, kanalın Kuzey Irak, Suriye ve Ordadoğu'nun bir çok ülkesinde çok ciddi biçimde izlenme oranına eriştiğini vurgulayarak burada iş yapan firmanın kendileriyle bacğlantıya geçtiğini açıkladı.

PARTİLER TÜRKÇE REKLAM YAPIYOR

TRT6'nın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Irak ve Suriye'de reytinglerinin yüksek olması, şirketlerin ardından siyasi partileri de harekete geçirdi. Partilerin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan Kürt vatandaşlara kendi dilinde hitap etmek için Kürtçe tanıtım reklamı yapmak istedikleri öğrenildi. TRT6 Koordinatörü Fethullah Kırşan, partilerin seçim döneminde Kürtçe seçim propagandası isteğini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) danıştıklarını, ancak olumsuz yanıt aldıklarını bildirdi. Kürtçe seçim propagandası yasak olmamasına rağmen, YSK'nın bu tutumundan dolayı partilerin tanıtım reklamları Türkçe olarak dönüyor. Şu ana kadar TRT6'ya sadece AK Parti tanıtım reklam verdi. CHP'nin ise TRT 6'nın reklam pazarlamasını yapan Sales Hause firması yetkileriyle görüştüğü; ancak reklam vermediği belirtiliyor.

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar ve diğer bağımsız adayların ise TRT 6'ya seçim reklamı vermek için hiçbir girişimde olmadığı öğrenildi.


Hero da TRT 6'yı izliyor

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yanı sıra Irak ve Suriye'de bu ülkelerin kendi kanallarının yanı sıra Kürtçe yayın yapan kanallar da izleniyor. TRT6 ise bu bölgede en çok izlenen Kürçe kanallar arasında ilk sıralarda yeralıyor. Kırşan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero'nun da iyi bir TRT6 izleyicisi olduğunu söyledi. Kırşan şöyle konuştu: “Mesela Irak'ta yaptığımız incelemelerde burada en çok TRT6, Kürdistan TV ve Kanal4 yayınları izlendiğini belirledik. Barzani ile yaptığımız görüşmede bu kanalı çok beğendiğini ve izlendiğini söyledi. Hatta Talabani'nin eşi Hero, sürekli olarak TRT6'daki programları izliyormuş. Hero Talabani'nin sıkı bir TRT6 izleyicisi olduğu bize iletildi.”



13 yıl önce