|

Kutan liderler turu istedi

Anayasanın 69. maddesinin kendi istedikleri gibi değiştirilmemesi durumunda hiçbir teklife destek vermeyeceklerini belirten FP lideri Kutan, gerekirse diğer parti liderleri ile görüşebileceğini söyledi

.
00:00 - 5/03/2000 Pazar
Güncelleme: 17:26 - 9/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kutan liderler turu istedi
Kutan liderler turu istedi

ANKARA- FP Genel Başkanı Reci Kutan, Anayasanın 69. maddesinde yapılması düşünülen değişikliğin Türkiye'deki demokratik düzenin sağlam esaslara bağlanmasıyla ilgili olduğunu belirterek, "Anayasanın 69. maddesi, demokrasi anlayışımız gereğince değiştirilmezse, getirilecek tekliflerin hiçbirine destek vermemiz mümkün değildir" dedi.

Kutan, Altınel Oteli'nde düzenlenen FP Danışma Meclisi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin teknoloji çağına ayak uydurması gerektiğini söyledi. AB'nin demokrasi ve insan haklarını üyelik koşulu olarak gördüğünü belirten Kutan, "Bu zamana kadar, AB üyeliği peşinde koşanların bu şartları görünce fren yaptıklarını görmekteyiz. Herkes bilmelidir ki demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, özgürlüklere, insan haklarına ve kalkınmaya bi-taraf olan, bertaraf olur" diye konuştu.

FP'ye yeni vizyon

FP'nin bu amaçla yeni bir vizyonu Türkiye'nin önüne koymaya hazırlandığını anlatan Recai Kutan, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı olan 2023 ylı için gerçekleştirmeye çalıştığı Türkiye Vizyonu hakkında da bilgi verdi. Kutan, bununla beraber ülkenin "suni gündemlerin peşinde koşup zaman kaybettiğini" söyledi.

'69. madde, sadece FP ile ilgili değil'

Kutan, gazetecilerin anayasada yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin sorusu üzerine, Anayasanın 69. maddesinin değiştirilmesi teklifinin hükümetten geldiğini, kendilerinin de bundan memnuniyet duyduğunu söyledi. Türkiye'nin AB'ye girme arifesindeyken parti kapatma gibi bir "demokrasi ayıbı" yaşamaması gerektiğini ifade eden Kutan, "Nitekim, Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesi, bundan bir süre evvel değiştirilmiştir. O halde, bu, anayasaya intikal ettirilecektir" dedi. Kutan, "Ancak bugüne kadar yapılan müzakerelerde bazı siyasi parti temsilcileri, 'odak olma meselesine varım ancak Anayasa'nın 69. maddesinin 7. fıkrasının değiştirilmesi uygun olmaz' diyorlar. Bunu demokratik bir anlayışla izah etmek mümkün değil" dedi.

'Parti liderleriyle görüşebilirim'

Bu konuda parti liderleriyle görüşebileceğini belirten Kutan, "Komisyon çalışmalarının ardından çıkan neticeye göre ihtiyaç hissedilirse, liderleri ziyaret etmeyi düşünebiliriz" diye konuştu. FP lideri Kutan, şunları söyledi: "Demokrasi anlayışımız gereğince 69. madde değiştirilmezse, diğer tekliflerin hiçbirine partimizin destek vermesi, mümkün değil. Bu değişiklik, FP ile ilgili değildir. Türkiye'deki demokratik düzenin sağlam esaslara bağlanmasıyla ilgilidir."


24 yıl önce