|

Kuzey Irak'ta Barzani devleti

Başbakanlığını Nechervan İdris Barzani'nin yürüttüğü hükümetin sonbaharda bağımsızlığını açıklayacağı ileri sürüldü.

Yeni Şafak
00:00 - 12/06/2002 Çarşamba
Güncelleme: 13:21 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Kuzey Irak'ta bir süredir fiili olarak varlığını sürdüren ve başbakanlığını Nechervan İdris Barzani'nin yürüttüğü belirtilen sözde Barzani Bölgesi Hükümeti'nin sonbaharda bağımsızlığını resmi olarak açıklayacağı iddia edildi.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre ABD bu konuda Barzani yönetimine güvenceler verdi. ABD-Barzani cephesinde yaşanan bu gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı bir acil plan üzerinde çalışmaya başladı. Genelkurmay Başkanlığı'nın iki aşamalı bir plan üzerinde çalıştığı belirtildi.

ABD ile Mesut Barzani arasındaki diyaloğun son zamanlarda iyice artması ve Barzani'nin Kerkük'ü istediği iddiaları Irak Türkmenleri tarafından tepki ile karşılandı. Merkezi İstanbul'da bulunan Kerkük Vakfı Kardaşlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Doç. Dr. Suphi Saatçi, bölgedeki grupların ABD'nin Irak'a yönelik olası bir operasyonu sırasında harekete geçmeyi amaçladığını belirtti. Saatçi, ABD'nin Irak'a müdahale etmesi durumunda Türkiye'nin atacağı adımın ve izleyeceği stratejinin çok önemli olduğunu vurguladı. Suphi Saatçi, "Irak'a müdahale olduğu taktirde iki ihtimal var. O iki ihtimali de Türkiye belirliyor. İhtimalin birisi müdahaleye Türkiye karışırsa, etkin olarak rol alırsa ne olur? Etkin rol almazsa ne olur? Kerkük'ü Kuzey Irak'taki güvenlik bölgesine katarak, kuracakları devletin yaşamasını sağlayarak petrol gelirlerini elde etmeyi düşünen Kürtler, 'Türkiye karışmasın' diyor. Bunu başardıkları zaman Saddam'la niye kavga etsinler? Kerkük'ü de alsalar, belki meşruiyeti de elde ederler. Bunu bozacak tek ülke Türkiye'dir. Türkiye müdahale ederse, böyle bir yağmacılık yapamazlar" yorumunda bulundu.

İŞTE BARZANİ KABİNESİ

Faaliyetlerini bir süredir fiili olarak sürdüren sözde Barzani Bölgesi Parlamento ve Hükümetinde 105 milletvekili ve biri bayan 25 bakan görev yapıyor. Kalkınma Bakanlığını yürüten bayan milletvekili Nasreen Mustafa Sadıq'ın yanısıra kabinede 6 bölge bakanlığı bulunuyor. 4 milyona yakın kişinin yaşadığı belirtilen Barzani Bölgesi Hükümeti'nin 2002 yılı bütçesinin 150 milyon dolar olarak belirlendiği ifade edilirken, bölgede 35'e yakın siyasi partinin faaliyette olduğu bildiriliyor. Bölgede, 3 üniversite ve 10 banka bulunuyor.

KABİNE KİMLERDEN OLUŞUYOR
Başbakan : Nechervan İdris Barzani

Başbakan Yardımcısı : Mohammed Mahmood Abdulrahman

Dışişleri Bakanı : Shewkat Sheikh Yezdin Muhammed

İçişleri Bakanı : Karim Sinjari

Milli Eğitim Bakanı : Abdulaziz Tayyip Ahmad

Ekonomi Bakanı : Sarkis Aghajan Mamendu

Adalet Bakanı : Hadi Ali Abdulkareem

Kültür Bakanı : Mahmood Soor

Turizm Bakanı : Ma'moon Brifkani

Tarım Bakanı : Saad Abdullah Osman

Sanayi ve Enerji Bak. : Yonan Margus Hanna

İnsani Yardım Bak. : Shafiq Qazzaz

Sağlık Bakanı : Dr. Jamal Abdulhameed

Kalkınma Bakanı : Nasreen Mustafa Sadıq (bayan)

Ulaştırma Bakanı : Haider Faili

İnsan Hakları Bakanı : Muhammed İhsan Sulivany

Bölge Bakanı : Yousif Hanna Yousif

Bölge Bakanı : Mahmoud Kawa Hafeed

Bölge Bakanı : Namr Kecho Hasam

Bölge Bakanı : Jawdat Jarjees Najjar

Bölge Bakanı : Falakadin s.Kakaye

Bölge Bakanı : Abdulsalam Barzani


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce