|

Lens ticaretine tepki

Lens satış yetkisininin optisyenlik müesseselerine verildiğini ileri süren optisyenler ve gözlükçüler, doktorların lens satışı yaptığını öne sürüyor.

Yeni Şafak
00:00 - 17/08/2005 Çarşamba
Güncelleme: 14:55 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • HURİ YAZICI/İSTANBUL


    Optisyenler ve gözlükçüler, göz doktorlarının 22 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe giren "5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun"u ve "1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu''nu uygulamadığını iddia ediyor. Kanuna göre, her türlü lens satış yetkisinin göz hastalıkları uzmanları tarafından reçetelerde yazılmak şartıyla optisyenlik müesseselerine verildiğini belirten optisyenler ve gözlükçüler, doktorların lens satışı yaptığını savunuyor. "Türkiye'de göz doktorları kontakt lenslerin ticaretini kendileri yapmak istiyor" diyen Tüm Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği Başkanı Abdullah Aydın, doktorların kanuna aykırı hareket ettiğini belirterek Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili çalışmaları başlatmalı" dedi.

    Doktorların hastalara lens temin ettiğini ifade eden Aydın, "1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 12. Maddesinin 1. Fıkrası ve Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi gereği doktorlar ticaret yapamaz. Ayrıca, her türlü lens satış yetkisini optisyenler ve gözlükçülere veren 5193 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden bir sene geçmesine rağmen medikal firmaları ve doktorlar kontakt lens satışına devam ediyor. Türkiye'de optisyenler yeterli eğitim almadığı için kanunla muayene hakkı doktorlara verilmiş. Bizim buna itirazımız yok. Doktorların kanuna uyarak reçete yazmasını istiyoruz" diye konuşuyor.

    'Reçete bilgileri eksik'
    Doruk Optik sahibi Mustafa Küçükmurat, lens reçetesinin gözlük reçetesinden farklı olduğunu belirtiyor. Küçükmurat, doktorların reçetede bilgileri eksik yazdığını, kendilerinin hasta karşısında zor durumda kaldığını ifade etti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2004 yılında yürülüğe giren kanunu değiştirmeyi düşünmediklerini belirterek, uygulamadaki eksikliklerle ilgili kendilerine şikayet geldiği takdirde Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri tarafından çalışmaları başlatabileceklerini söyledi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce