|

Libya'dan 'konut yapalım' sürprizi

Libya İskan Bakanı Dorda, ülkesinde 420 bin konutu Türkiye ile birlikte yapma önerisinde bulundu

Yusuf Sahici
00:00 - 1/02/2007 Thursday
Güncelleme: 01:09 - 1/02/2007 Thursday
Yeni Şafak
Libya'dan 'konut yapalım' sürprizi
Libya'dan 'konut yapalım' sürprizi

Yaklaşık 150 milyon dolarlık müteahhit alacaklarına çözüm bulmak için kalabalık bir heyetle Libya'ya giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, müteahhitleri sevindirecek bir teklif aldı. Libya İskan Bakanı Ebu Zeyd Dorda, Libya'da 420 bin konut açığı bulunduğunu belirterek, hem konutları, hem de konutların alt ve üst yapısına yönelik çalışmaları Türkiye ile birlikte yapabileceklerini söyledi. Konutlar için Libya heyeti, Mart ayının başında Türkiye'ye gelecek. Devlet Bakanı Tüzmen, Libya temasları çerçevesinde İskan Bakanı Ebu Zeyd Dorda'yı da ziyaret etti.

'PROJELERE TALİBİZ'

Devlet Bakanı Tüzmen ise KEK'in 1996 yılında kesintiye uğradığını hatırlatarak, Libya ile ticaretin 2,7 milyar dolara ulaştığını, 2003 yılı öncesinde ise bu rakamın 1 milyar doların altında olduğunu söyledi. Tüzmen, Libya'da büyük yatırımlara, prestij projelerine imza atmak istediklerini belirtti. Tüzmen, şöyle konuştu: "Bize sizin profesörlük belgesini 'Libya Ekonomi Bakanı Al Savi' verir dediler. Sayın Bakan sizden de destek bekliyoruz. Anahtar teslimi havaalanı yapıyoruz. Rusya'daki akıllı binaları biz yapıyoruz. Alt yapı, üst yapı konut ihalelerine talibiz."

ŞAŞIRTAN TEKLİF

Libya İskan Bakanı Dorda ise iki ülke arasındaki meselelerin el ele verilerek çözüleceğini belirterek, "İşbirliği yapmamız zorunlu, elzem" dedi. Libya'da çok sayıda Türk müteahhitlik firması bulunduğunu ve bunlardan önemli bir bölümünün bu ülkede kurulduğunu ifade eden Dorda, "Hali hazırda ihtiyacımız olan 420 bin konut var. Birlikte çalışabileceğimiz çok proje var" dedi. Libya'nın Ankara Büyükelçisi Mangush ile görüştüğünü ve yakında bakanlığını temsilen bir heyeti Türkiye'ye göndereceğini belirten Dorda, "Mart ayının ilk haftası gelseler olur mu?" diye sordu. Tüzmen'den olumlu yanıt alan Dorda, şunları söyledi: "Arkadaşlarım boş gelmeyecekler, turistik gezi yapmayacaklar. Mangush konut babasıdır."



17 years ago