|

Dünya liderlerinden Türkiye’ye destek

Ankara’daki vahşi terör saldırısının ardından birçok ülkenin lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na taziyelerini iletti. Mesajlarda liderler terör eylemini kınarken, Türkiye’nin yanında olduklarını ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 02:10 - 12/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle birçok ülkenin lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Ürdün Kralı II. Abdullah, Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saldırıda hayatını kaybedenler için taziye dileğinde bulundu.



BAŞBAKANLAR DAVUTOĞLU'NU ARADI

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Somali Federal Parlamento Başkanı Osman Jawari ve Başbakan Şarmarke Mogadişu, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius, Tunus Başbakanı Habib Essid, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Kosova Başbakanı İsa Mustafa ve Kosova'nın Geleceği için İttifak (AAK) Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ramush Haradinaj da Başbakan Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti.



Korkakça bir katliam

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. İzzetbegoviç, “Dostlarımıza karşı şefkat ve bağlılık bizim ortak geleneğimizdir” diyerek, “Korkakça yapılan bu katliamda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.



Kosova'dan taziye mesajı

Kosova Meclisi Başkanı Kadri Veseli, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'a taziye mesajı gönderdi. Veseli, “Kosova Meclisi ve vatandaşları olarak acınızı paylaşıyoruz” ifadesini kullandı. Veseli, Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti. Bosna Hersek Milletler Meclisi Başkanı Barişa Çolak da Meclis Başkanı Yılmaz'a taziye mesajı gönderdi.



AB'nin ziyareti ertelendi

AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn'ın Ankara ziyareti, 3 günlük ulusal yasa saygı için 14 Ekim'e ertelendi. AB Komisyonu açıklamasında, terör kurbanlarının ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilendi.



Papa'dan ölenlere dua

Katolik aleminin ruhani lideri, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, pazar ayininde saldırıda hayatını kaybedenler için dua etti. Papa Franciscus, “Ben o sevgili ülke için dua ederken Tanrı'dan ölenlerin ruhlarını kabul etmesini, yaralıların acılarını dindirmesini diliyorum” dedi. Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.







Terörizmle hiçbir neticeye varılamaz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayınlanan Ruhani'nin mesajı şöyle:



OLAY ELEM VERİCİ

“Ankara'da aziz Türkiye halkından birçok kişinin ölümü ve yaralanmasına sebebiyet veren elem verici terör eylemi haberi, çok büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Terörizmden zarar gören ve bu gibi acımasız olayları her zaman kınayan aynı zamanda terörle bir neticeye varılmayacağına inanan İran devleti, zatıalilerinize ve dost ve kardeş Türkiye halkına başsağlığı dilemektedir.”







IRAK VE ÜRDÜN MECLİSİ KINADI

Öte yandan Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile Ürdün Parlamentosu'nun üst kanadı Temsilciler Meclisi de Ankara'daki saldırıyı kınadı.



Şiddete karşı çalışacağız

Pek çok mevkidaşı, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nu arayarak taziyelerini iletti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, mevkidaşı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmesinde, “Bu vahşi şiddet karşısında NATO müttefiki dostumuz Türkiye ile birlikte çalışmaya devam ederek terörün her türlüsüne karşı mücadele edeceğiz” dediği belirtildi. Ayrıca KKTC, Yunanistan, Endonezya, Hollanda, İngiltere, İspanya, Suudi Arabistan, Katar 'lı bakanlar Sinirlioğlu'na taziyelerini iletti. Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum da Sinirlioğlu'nu arayarak başsağlığı diledi.







Canımızı bile veririz

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye'nin her konuda yanında olduğunu hatırlatarak, “Türkiye vatanımız kadar vatandır. Yeri geldiğinde canımızı bile kurban veririz'' dedi. Paşayeva, Türkiye'nin üzerinde oyunlar oynamak isteyen dış güçlerin olduğunu ifade ederek, “Türkiye'yi zayıflatmak isteyen güçler anlamalıdırlar ki, Türkiye sadece Türkiye vatandaşları olan insanlar için değil, Türkiye sınırları dışında olan başka Türk cumhuriyetlerinde ve toplumlarında yaşayan milyonlarca insan için de vatanımız kadar vatandır'' dedi.







Alimler Birliği saldırıyı kınadı

Yedi Hilal Derneği'nin “İslam Haritası” kampları kapsamında Türkiye'ye gelen Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhyiddin El-Karadaği, Ankara Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleşen kanlı saldırıyı derin üzüntü ile karşıldıklarını söyledi. Dr. Karadaği, “Bu alçak saldırıyı, Alimler Birliği olarak kınıyoruz. Sorumluların en yakın zamanda cezalandırılmasını diliyoruz” dedi. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği de taziye mesajı yayımladı.







Kraliçe ve İsrail'den Erdoğan'a mektup

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup göndererek, başsağlığı dileklerini iletti.Elizabeth mektubunda, “Dünyadaki bütün insanlarla birlikte ben de yaşanan saldırıyla sarsıldım ve üzüldüm. Düşüncelerim bu korkunç olaydan etkilenen herkesle beraber” ifadesini kullandı. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin de Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi. Rivlin mektupta şu ifadelere yer verdi: "Saldırı nedeniyle şoke olduk ve üzüntü duyduk. İsrail halkı adına derin taziyelerimizi sunarız. Teröre karşı birlikte durmalıyız. Umarım siz de benim bu umudumu paylaşıyorsunuzdur"







Acılı günde Türkiye'nin yanındayız

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak taziye dileklerini sundu. Şeyh Temim, bu acılı günde Türkiye'nin yanında yer aldıklarını söyledi.







Kardeşimizin yas ve acısını paylaşıyoruz

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajını gönderdi. Atambayev mesajında, “Kırgız halkı, kardeş Türk halkının zor günlerdeki yas ve acısını paylaşıyor” ifadelerini kullandı. Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.


#dünya liderleri
#destek
#türkiye
9 yıl önce