|

Lirik tarih Batı'ya açılıyor

450 kişilik dev kadronun sunduğu 'lirik tarih' gösterisi, NATO zirvesine katılan Bush, Blair ve Chriac tarafından kendi ülkelerine davet edildi. Erdoğan, üç liderin doğrudan kendisine yaptığı bu davete olumlu yanıt verdi.

Yeni Şafak
00:00 - 1/07/2004 Perşembe
Güncelleme: 14:35 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

NATO Zirvesi için İstanbul'a gelen 46 ülkenin devlet başkanı ve başbakanı onuruna verilen "Türkiye: Farkların Ahengi" adlı lirik tarih gösterisi, Batı'ya açılıyor. Mehter Marşı'yla başlayan ve Beethoven'in 9. Senfonisi ile biten gösteriyi ayakta alkışlayan ABD Başkanı George Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, gösteri ekibini kendi ülkelerine davet etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç liderin doğrudan kendisine yaptığı bu davete olumlu yanıt verdi. Yekta Kara ve Ali Taygun'un tasarladığı lirik tarih gösterisi gelecek yıl Paris, Londra ve Washington'da sahnelecek.

NATO liderlerine Topkapı Sarayı Müzesi'nde sunulan gösterinin bir parçası olan Mehteran Bölüğü'nün, konuklarla sahne arasındaki yoldan geçerek okuduğu "Mehter Marşı", başta Bush olmak üzere tüm liderlerin ilgisini çekmiş, Bush, ayaklarıyla tempo tutarak Mehteran Bölüğü'ne eşlik etmişti. Sema töreni boyunca gözlerini semazenlerden ayırmayan Başkan Bush, hayranlığını ve şaşkınlığını Başbakan Erdoğan ile paylaşmış, "Türkiye'ye geldiğinde babam da buraya gelmiş ve burada dönen dervişleri seyretmişti. Şimdi ben de bunları gördüm. Çok disiplinliler. Sahneden düşmemeleri bir mucize" demişti.

Dakikalarca alkışlanmışlardı

Gösterinin bitiminden sonra ayağa kalkan tüm liderler, gösteri ekibini dakikalarca ayakta alkışlamış, ABD Başkanı Bush, gösteriden sonra tasarımcı Ali Taygun'u tebrik ederek, "Bize tarih dersi verdiniz" demişti. Büyük bir coşkuyla salondan ayrılan Bush, görevlilerin tek tek ellerini sıkmış ve bu arada Erdoğan'a, "Ben Türkleri çok sevdim çok güzel gençleriniz var" demişti. Gösteri sonrası Bush gibi diğer liderler de Erdoğan'a tebrik yarışına girmişler, İngiltere Başbakanı Blair ve Almanya Başbakanı Schröder başta olmak üzere çok sayıda lider, Erdoğan'a, muhteşem gösteri sonrası, "Masal gibi bir geceydi" diyerek duygularını dile getirmişlerdi.

450 kişilik dev kadro

'Lirik tarih' gösterisinde 450 kişilik dev bir kadro görev yapıyor. Proje mimarlığını ve genel sanat yönetmenliğini Yekta Kara ile Ali Taygun'un, müzik yönetmenliğini ise Serdar Yalçın'ın üstlendiği gösteride, Bilkent Senfoni Orkestrası, Lirik Tarih Korosu ve Dansçıları, İstanbul Klasik Türk Müziği Orkestra ve Korosu, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Mehteran Bölüğü, Lirik Tarih Halk Oyunları Topluluğu, Yarkın Türk Ritm Grubu, Fatih Erkoç ve Arkadaşları, Sefarad Sinagog İlahileri Korosu ve Tehni Musiki yer alıyor. 'Lirik Tarih', ilk olarak 1996 yılında HABITAT-II etkinliklerinin açılışı sırasında sahnelenmişti.

Yüzümüzün akıyla çıktık

NATO Zirvesi'nin sona ermesi nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Vali Muammer Güler, "İstanbul, NATO Zirvesi'ne başarıyla ev sahipliği yaptı. Zirveden yüzümüzün akıyla çıktık" dedi. Zirve süresince, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere tüm kuruluşlarla işbirliği yapıldığını hatırlatan Vali Güler, "Zirveye katılan konuklar, 8 ayrı otelde ikamet etti, 14 ayrı tarihi ve turistik mekan ile İstanbul Boğazı'nda sosyal etkinlikler düzenlendi. Güvenlik önlemlerinde 24 bin kişi, günde ortalama 18 saat çalıştı" dedi.

Topbaş'tan NATO teşekkürü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, NATO Zirvesi'nin başarıyla tamamlanmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Zirveyi, 'devlet-millet kaynaşmasının güzel bir örneği'olarak tanımlayan Başkan Topbaş, başta ulaşım olmak üzere çeşitli sıkıntılara hoşgörüyle katlanan İstanbullulara teşekkür etti. 46 ülkeden 7 binin üzerinde katılımcının yeraldığı zirvenin, İstanbul turizmine önemli açılımlar sağlayacağına dikkat çeken Topbaş, "Topkapı Sarayı'ndaki yemeğe katılan bir ABD'li, Eylül'de yapacakları uluslararası bir toplantı için benden uygun bir yer talep etti" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce