|

Lo Mamo'dan sonra ezan

Ünlü Kürt şarkıcı Şivan Perver, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da Ensemble Wien Klang Orkestrası eşliğinde konser verdi. Sanatçı, 'Lo Mamo' (Hey Amca) türküsünü anlatırken birlik beraberlik mesajı verdi ve “Allah'ım bizi baskılardan kurtar” diyerek ezan okudu.

Aa
00:00 - 1/02/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:49 - 1/02/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Lo Mamo'dan sonra ezan
Lo Mamo'dan sonra ezan

Sanat yaşamını yurt dışında sürdüren türkücü ve halk ozanı Şivan Perver, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da önceki gece konser verdi. Kürtçe türkülerini Ensemble Wien Klang Orkestrası eşliğinde okuyan Şivan Perver, türkülerin hikayelerini zaman zaman İngilizce, Almanca ve Türkçe anlattı. Sanatçı, "Lo Mamo" (Hey Amca) türküsünü anlatırken birlik beraberlik mesajı verdi ve "Allah'ım bizi baskılardan kurtar" diyerek ezan okudu.

'OSTBAHN KURDİ'

Şivan'a konserde eşlik eden Ensemble Wien Klang Orkestrası üyelerinin 20 değişik milletten oluştuğunu açıklayan sunucu Willi Resetarits, 2004'te Perver'in Avusturya'daki konserlerine destek verdiğini ve sahnede "Cane Cane" türküsünü birlikte okuduğunu, o dönemde Meclis Başkanı olan Cumhurbaşkanı Fisher'in sanatçı ismi olarak kullandığı "Ostbahn Kurti" ismini "Ostbahn Kurdi" olarak değiştirip kendisine bir de belge verdiğini anlattı. Konserden önce verilen resepsiyonda gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Şivan'ın açılıma bir sanatçı olarak katkısı olacağına inandığını belirterek, "Sayın Başbakanımız kendisini davet etmişti. Bildiğim kadarıyla yasal engel yok. Evrensel bir ses. Türkiye'ye gelmesini tabii ki isteriz” dedi.

SADECE TÜRKÜ DEĞİL

Kapatılan DTP'nin eş başkanı Ahmet Türk de "Biz Viyana'ya kadar sadece bir türkü dinlemeye gelmedik. Kürt halkının taleplerini, acılarını, umutlarını sesiyle dile getiren bir sanatçımızın böyle bir günde yanında olmak istedik" diye konuştu.

FİSCHER'İN SÖZLERİ

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, konser öncesinde yaptığı açıklamada “30 yıl uğraşmama rağmen bu sorunun hala çözümlenememiş olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Kürtlerin de ana dillerini özgürce konuşacakları, kültürlerini yaşatabilecekleri bir vatanları olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.


Locada açılım sohbeti

Konserden önce verilen resepsiyonda Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Mesut Barzani, AK Parti milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Gülşen Orhan, BDP milletvekili Sırrı Sakık, kapatılan DTP'nin eş başkanı olan ve milletvekilliği düşen Ahmet Türk, yine DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk ve eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş bir araya geldiler. Konseri şeref locasından birlikte izleyen siyasilerin resepsiyon sırasında ve arada Irak'taki gelişmeler ile Türkiye'deki açılım hakkında görüş alışverişinde bulundukları öğrenildi.



14 yıl önce