|

LPG'li araçlara kapalı otapark izni

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, LPG'li araçların Avrupa'da olduğu gibi kapalı otoparklara girebilmesini sağlayan çalışma başlattı

İha
00:00 - 15/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:25 - 14/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
LPG'li araçlara kapalı otapark izni
LPG'li araçlara kapalı otapark izni

Yakıt tasarrufu sağlaması nedeniyle birçok araç sahibi tarafından tercih edilen LPG sistemi otoparklarda sorun olmaktan çıkıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Sanayi Genel Müdürü Sufyan Emiroğlu, Bakanlığın LGP'li araçların kapalı otoparklara girebilmesine yönelik çalışma başlattığını söyledi. Hazırlık aşamasında olan yasanın yıl sonuna kadar çıkması bekleniyor.

Emiroğlu, LPG sistemi üreticileri ve alışveriş merkezlerinin temsilcileriyle görüşme yapıldığını söyledi. Yapılan görüşmede dünyada LPG'li araçların kapalı otoparklara girebilmesi için hangi şartları sağlaması gerektiğini konuştuklarını belirten Sufyan Emiroğlu, 'Dünyada kapalı otoparklara gazlı araçların girmesini sağlayan ülkeler neler yapıyor, hangi önlemleri alıyor bunların çalışmasını yapıyoruz. Bu çalışmalarla işin fiziki alt yapısını hazırladıktan sonra mevzuat alt yapısını da hazırlamış olacağız. Bu işlemlerden LPG'li araçlar da kapalı otoparklara girebilecek' dedi.

İstanbul Makine Mühendisleri Odası LPG Komisyon Başkanı Gürkan Topuzlar, Avrupa'nın birçok ülkesinde LPG'li araçların kapalı otoparklara girebildiğini belirtti. Topuzlar, LPG sisteminin kaliteli ve bu sistemi araca takan kişilerin işin uzmanı olması gerektiğini söyledi. Türkiye'de halen birçok merdiven altı uygulamanın bulunduğunu söyleyen Gürkan Topuzlar, halkın bu tip yerlerde LPG sistemi taktırmamaları gerektiğini belirtti.

YÜKSEK EMNİYET

Yasanın çıkabilmesi için otoparkların emniyet seviyelerinin de yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Gürkan Topuzlar; 'Eğer bir LPG'li araç kapalı otoparka girecekse o otoparkta gaz sızıntılarına karşı uyarı sistemleri olmalı. Bu uyarı sistemi her hangi bir gaz sızın tısına karşı alarmları ve havalandırmayı çalıştırılabilmeli ve bu sistemlerin hepsi sertifikalı olmalı' diye konuştu.

ÖZEL EĞİTİM ŞART

Otopark görevlilerin özel eğitimli olması gerektiğini belirten Topuzlar, kapalı otoparka girecek LPG'li araçların özel şartları taşıması gerektiği ve bu şartları yerine getirdiğine dair bandrol taşımasının zorunlu olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Vatandaşların kaliteli bir LPG sistemi taktırmak için ucuz yerleri tercih etmesinin yanlış olduğunu söyleyen Topuzlar, 'Kaliteli sistem iyi işçilik gerektirir; o yüzden merdiven altı uygulamaları olan yerlere sırf ucuz diye gitmeyin' dedi.


11 yıl önce