|

Lüksemburglu bakandan itiraf

Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke, "Türkiye'yi sanki yeniden keşfediyoruz. Çok ihmal etmişiz. Fevkalade hatalıyız" dedi.

İha
00:00 - 11/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 10:50 - 11/09/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Lüksemburglu bakandan itiraf
Lüksemburglu bakandan itiraf

Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke başkanlığındaki iş heyeti, 44 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip Kocaeli ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bir dizi ziyaretlerde bulundu. Lüksemburg'dan 30 ve Türkiye'den 60 firmanın katıldığı karşılıklı iş görüşmelerinde önemli kazanımlar elde edildi.

GOSB konferans ve toplantı salonlarında tam gün devam eden Firma Eşleştirme Etkinliği, Kocaeli ABIGEM ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, Lüksemburg Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör'ün katılımlarıyla başladı. Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke ise temaslarını Kocaeli merkezde sürdürdü. Krecke, Kocaeli'deki yaptığı temaslarda, "Türkiye'yi sanki yeniden keşfediyoruz. Çok ihmal etmişiz. Fevkalade hatalıyız" dedi.

Bakan Krecke, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile bir enerji köprüsü durumunda olduğunu, Lüksemburg'un da Türkiye üzerinden gelecek enerjiden faydalanmak için çalışacağını kaydetti.

Kocaeli ABİGEM ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, görüşmelerin açılışında yaptığı konuşmada, ilin 44 milyarı aşan dış ticaret hacmiyle Lüksemburg'un ticareti için önemli bir yer olabileceğini söyledi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör de, 23 yıllık geçmişe sahip olan GOSB'da 37'si uluslararası olmak üzere 116 firmanın üretim gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Tüm altyapı ve üstyapı sorunları çözümlenmiş olan GOSB'da ABD, Almanya, Fransa, Kore, Japonya, İngiltere gibi dünyanın farklı ülkelerinden kuruluşlar olduğunu belirten Güngör, "Dilerim görüşmeler sonrası Türk firmaları ile Lüksemburg firmaları farklı platformlarda işbirliği gerçekleştirir ve biz de yabancı sermayeli ülkeler arasına Lüksemburg'u katarız" şeklinde konuştu.

"44 MİLYARLIK PASTADAN PAY ALMAK İSTİYORLAR"

Lüksemburg Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna da, Avrupa'nın önemli başkenti Lüksemburg'un finans merkezi konumu dışında sanayi ve hizmet sektörlerinin de büyük önem taşıdığını kaydetti. Gramegna, ülke ihtiyacının yüzde 90'ını ihracat, yüzde 95'ini ise ithalat yoluyla karşılayan Lüksemburg için Türkiye'nin önemini vurguladı.

Konuşmaların ardından Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör, Lüksemburg Ticaret Odası Genel Direktörü Pierre Gramegna'ya İznik çinisinden özel tasarlanmış GOSB tabağını takdim etti. Gmamegna ise Güngör'e, kravat ve ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini temsil eden sembolik euro hediye etti. İkili görüşmelerle devam eden etkinlik, Lüksemburg ticaret heyetinin GOSB Teknopark ziyaretiyle sona erdi.

Görüşmelere katılan Lüksemburg iş heyeti, 44 milyar dolardan fazla dış ticaret hacmine ulaşan Kocaeli pastasından pay almak için oldukça istekli olduğu izlenimini verdiler.

"LÜKSEMBURG 100 BİN DOLAR MİLLİ GELİRE SAHİP"

Lüksemburg'dan geziye katılan 30'u aşkın firma; plastik, kimyasal maddeler, metal işleme ve çelik endüstrisi, kaynak teknolojileri, yapı ve inşaat malzemeleri, otomotiv parça ve ekipmanları, bilişim teknolojileri, telekomünikasyon, lojistik, mühendislik, elektrik-elektronik, ölçme ve otomasyon sistemleri, danışmanlık hizmetleri, finansal hizmetler, mimarlık sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Lüksemburg, Almanya, Fransa arasında yer alan konumu ve kişi başına düşen 100 bin dolar milli geliriyle AB'nin siyasi ve ekonomik olarak en güçlü üyeleri arasında yer alıyor. 2007 yılının ilk altı ayı itibariyle Türkiye'nin Lüksemburg'la dış ticareti 170 milyon dolar düzeyinde seyrediyor.

16 yıl önce