|

Mağdur çocuklar tek tek dinlenecek

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 115 çocuğun hamile olduğunun yetkililere bildirilmemesine ilişkin soruşturma başlatıldı. Üç savcısının soruşturacağı olayda, mağdur olan tüm çocuklar tek tek dinlenecek. Aile Bakanı Sayan da konuyu takip ettiklerini belirterek, dosyanın kapatılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/01/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:43 - 20/01/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Küçük yaştaki hamilelik vakalarının bakanlığa bildirilmediği ortaya çıktı.
Küçük yaştaki hamilelik vakalarının bakanlığa bildirilmediği ortaya çıktı.

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 39’u Suriyeli, 38’i 15 yaşından küçük toplam 115 çocuğun hamile olduğu yetkililere bildirilmedi. Sağlık Bakanlığı’nın ‘ergen hamilelere psikodestek projesi’ kapsamında hastanede çalışan Psikolog İ.Ö, bilgi eksikliği, cinsel istismar ve çocuk gebeler gerçeğinin normalleşmesi nedeniyle bu tip vakaların bildirim yükü olmasına rağmen yetkililere bildirilmediğini açıkladı. Hastanenin Suriyeli vatandaşların yoğunlukta yaşadığı bir bölgede bulunduğunu kaydeden İ.Ö, “Bu vakalar sık olduğu için durum hasır altı edildi. Bildirim yapılmamasıyla ilgili bir kasıt yoktu” dedi.

38 ÇOCUK 15 YAŞ ALTI HAMİLE KALDI

18 yaş altı gebeliklerin çok karşılaşılan ve hasır altı edilen bir durum olduğunu anlatan İ.Ö, “Bu olgu küçük yaşta resmi nikâhla meşrulaşıyor. Çevirmen bulabildiğim her koşulda istismara uğrayan çocuklara psikoterapi yaptım. Çoğu akrabası tarafından hamile bırakılmış, bir kısmı cinsel istismara uğramış. Erkekler 25-26 yaşlarında. Yasal süreci biz de takip ediyoruz. Etik olarak üzerine gittik, durumun gündeme gelmesinden çekinmedik” diye konuştu.

DURUM TESPİTİ YAPILAMADI

12 Haziran 2017 tarihli tutanakta, 18 yaş altı hamile olan 115 çocuk içinden 38’inin 15 yaşından önce hamile kaldığı, bu durumun rıza aranmaksızın çocuk cinsel istismarı suçu kapsamında olduğu, 77 hamileyle görüşülmediği için durum tespiti yapılamadığı belirtildi. Hastanede görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Ş.İ.N’nin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusuyla gün yüzüne çıkan olayı 1 Cumhuriyet başsavcı vekili ile 2 Cumhuriyet savcısının soruşturacak.

'KONU YARGIDA'

Yeni Şafak’ın ulaştığı hastane yetkilileri konu yargıya taşındığını belirterek, açıklama yapmadı.

  • İki personele kamu davası
  • Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu olayın başsavcılığa 3 Ekim 2017’de intikal ettikten sonra soruşturma başlatıldığını bildirdi. İfadesi alınan 2 personeli hakkında ‘kamu görevlilerinin suçu bildirmemesi’ eyleminden iddianame hazırladığı va kamu davası açıldığı ifade edildi. Başsavcılık, ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçu kapsamında ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü vurguladı. Mağdur çocukların tümünün ifadeye çağrılacağı olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bizzat takip ediyorum

Süreci bizzat takip edeceğini bildiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konu ile ilgili soruşturma başlattı. Gerçeklerin ortaya çıkmasında Aile Bakanlığı olarak takipçisi olacağız. İstanbul’da avukatlarımız da olayı takip ediyorlar. Bakanlık olarak tüm çocuklarımızın sosyal incelemeleri başladı. Hiçbir istismar davasının kapanmasına izin vermeyeceğiz. Biz bu konunun da takipçisi olacağız. Erken yaşta evliliklerle mücadele bakan olduğum günden beri önemle üzerinde durduğum bir konu. 2017 yılında da erken yaşta evliliklerle mücadele planımızı da uygulamaya soktuk. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. Erken yaşta evlilikleri tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda el birliği yapmalıyız. Ailelerle ilgili çalışmalarımızı başlattık” diye konuştu.


SORUŞTURMA EKİM'DE AÇILDI

Olayla ilgili soruşturma izni vermediği için eleştirilen İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Bizim önümüze çıkan tablo şudur; 15 yaş altı gebeliklerde kanunen bildirmek zorundayız. Onların tamamı bildirilmiş. 15 yaş üstü 18 yaş altı gebeliklerde cebir, şiddet, başka türlü baskılar söz konusuysa bunların bildirimi zorunlu. Diğerleri şikayete tabi konulardan. Dosyalarımızda tüm evraklar tamamlanmış. Biz de ona göre karar vermişiz” dedi.

KARŞILIĞINI GÖRÜRLER

Vali Şahin, verdikleri kararın idari olduğunu belirterek, “Dün savcılık da açıkladı. Konunun resen memur yargılama hukukuna tabi olmadığını düşünerek Ekim ayında soruşturma açmış durumda. Devletimizin en yetkili organı yargı harekete geçmiş durumda. Dosyalara baktığınızda arkadaşlar gayretle görev yapmaya çalışmışlar. Kim ne kadar sorumluysa karşılığını görür” şeklinde konuştu.

#Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastane
#Soruşturma
6 yıl önce