|

Mahallenin kadın muhtarları

İstanbul’daki 782 mahalle muhtarının 99’u kadın. Cankurtaran’ın muhtarı Yeşilçam emektarı Erol Taş’ın yeğeni Nevin Taş, mahallenin annesi gibi olduğunu söylerken, “Dişi ağrıyan da bende, eşiyle kavga eden de, evlenmek isteyen de...” diyor. Şehremini mahallesinin muhtarı Nalan Ertuğrul, uçan kuştan dahi haberi olduğunu anlatıyor.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 15/01/2019 Salı
Güncelleme: 03:52 - 15/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Nevin Taş ve Nalan Ertuğrul
Nevin Taş ve Nalan Ertuğrul

Yerel seçim öncesinde tüm gözler belediyelere çevrilse de, mahallelerde çetin bir muhtarlık yarışı başladı. İstanbul'da hali hazırda 782 mahalle muhtarı görev yapıyor. Erkeklerin egemen olduğu bir alan gibi gözükse de muhtarlardan 99'u kadın. Bunlardan birisi Yeşilçam’ın emektarı Erol Taş’ın yeğeni Cankurtaran Mahallesi Muhtarı Nevin Taş, diğeri ise 2004 yılında hayatını kaybeden Şehremini Mahallesi 28 yıllık muhtarı Mehmet Yıldırım Ertuğrul’un kızı Nalan Ertuğrul. Mallalelerindeki uçan kuştan dahi haberlerinin olduğunu belirten muhtarlar, 'Mahalle bizden sorulur' diyor.


TARİHİMİZE GÖZÜM GİBİ BAKIYORUM

  • Sultanahmet’ten sahile doğru inerken arkanıza denizi aldığınızda Cankurtaran yokuşunun hemen sol tarafında Erol Taş’ın kahvesinin tam yanında gözünüze çarpan yeşil kulübe Cankurtaran Mahallesi’nin Muhtarlığı. Küçük kapısından içeri girdiğimizde Nevin Taş evine konuk almış gibi bizi karşılıyor. 2002 yerel seçimlerinde 11 erkek aday arasından sandıktan galip geldiğini söyleyen Taş, "İlk seçildiğim günden beri karşıma aday çıkmadı. Hizmet etmeyi, insanların işini çözmeyi ve fakir fukarayı kollamayı seviyorum. Geldiğim ilk iki yıl Sosyal Çalışma ve Yardımlaşma Vakfın’da valimizle ortak çalıştık. Doğma büyüme Cankurtaranlıyım. Eski hali daha çok çok farklıydı. Şimdi konutlarımız azaldı. Sadece bin yüz seçmen var. Topkapı Sarayı bana bağlı. Tarihi yerimiz çok. Onlara gözüm gibi bakıyorum. Eskiden yollarımız bozuktu ve elektriğimiz sıkıntılıydı, onları çözdüm. Şimdiki hedefim mahallemize sağlık ocağı yapmak" şeklinde konuşuyor. Mahalle sakinleri arasında sadece sohbet için gelenlerin olduğunu belirten Taş, “Yastığa başımı rahat koymak istiyorum. Yaptığım hiçbir işlemden ücret almıyorum. Bahçemde çay içmeye, Ramazan’da iftar ve sahur yapmaya gelenler dahi var. Cankurtaranlıların annesi gibiyim” diyor.

HUZUR İÇİN ÇALIŞIYORUM

2005’den bu yana muhtarlık yaptığını söyleyen Nalan Ertuğrul ise şunları söylüyor: "Babamdan aldığım emaneti sürdürmeye çalışıyorum. 2004’ten beri elektrik sorunu sorununu halledip, sağlık ocağı yaptırdım. Kurumlarla bağlantılı çalışıyorum. Mahallenin Nalan Ablasıyım. Vatandaşlarla direk kendim muhattap oluyorum. Mahallemde aynı zamanda kadınların sorunlarıyla ilgilenip yetkili kurumlarla bağlantıya geçiyorum. İhtiyaç sahiplerini tek tek biliyorum. 36 bin nüfusum var, 15 bin kayıtlı seçmenim. Bir suçlu aranıyorsa polis gelip ilk bana sorar, adresi bulamadıysa postacı benden adres alır. Doğduğumdan beri burada olduğum için mahallemin röntgenini çok kolay çekebiliyorum. Mahallemde yaşayan erkeklerin yuvasını kurmuşumdur. Kızlarımızın çeyiz alışverişine kadar birlikte gitmişimdir. Evimizde nasıl asayişi huzuru istiyorsak mahallemin de huzuru için çalışıyorum."

#Muhtar
#Nevin Taş
#Nalan Ertuğrul
5 yıl önce