|

Makarios'un ruhu hâlâ Ada'da

Kıbrıs Rum Kesimi'nde Apoel ile karşılaşan Pınar Karşıyaka ekibine gaz bombası atıldı, taş ve sopalarla saldırıldı. Soyunma odası önünde maskeli ve eli coplu taraftarların karşıladığı kafile, ölümden döndü. Olayları önlemekte yetersiz kalan polis, sorumlu olarak 15 yaşında 3 taraftarı tutukladı. Bakan Bağış, "Olaylar, 1974 ruhunun adada çok ciddi yaşadığını ortaya koymaktadır" dedi

Aa
00:00 - 23/12/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:14 - 23/12/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Makarios'un ruhu hâlâ Ada'da
Makarios'un ruhu hâlâ Ada'da

Basketbolda, FIBA Erkekler EuroChallenge Kupası G Grubu'nda önceki akşam Kıbrıs Rum Kesimi'nde oynanan Apoel-Pınar Karşıyaka maçı biter bitmez, Rum taraftarlar sporcularımıza saldırdı. Soyunma odası koridorlarında da devam eden olaylarda Karşıyakalı sporculara gaz bombası atıldı, taş ve sopalarla saldırıldı.

Apoel taraftarları, soyunma odalarının bulunduğu doğu kapısını kırıp içeri girmeye çalıştı. Maskeli ve eli coplu taraftarları polis güçlükle uzaklaştırdı. Olaylar üzerine Türkiye devreye girdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yoğun diplomatik temas trafiği uyguladı. Temaslar sonucu oyuncular uzun süre mahsur kaldıkları soyunma odasından otele götürüldü. Binin üzerinde güvenlik görevlisi tarafından otel önünde önlem alındı. Büyük korku yaşayan Pınar Karşıyaka kafilesi dün sabah gittiği Atina üzerinden Türkiye'ye döndü.

MONTAJSIZ TÜM DÜNYAYA YAYINLANSIN

Rum Apoel taraftarlarının taşlı, sopalı saldırısına uğrayan, ses ve gaz bombasına hedef olan Pınar Karşıyakalı basketbolcuları İzmir'de çok sayıda taraftar ile Egemen Bağış ve Devlet Bakanı Faruk Özak karşıladı. Bağış, önceki akşam yaşananların 74 ruhunun adada hala çok ciddi şekilde yaşadığını ortaya koyduğunu söyledi. Bağış, 'Spor adına, barış adına, insanlık adına sporcularımızı bir uluslararası müsabakaya götürürken, sporcuların zaten tur atlayacakları bir karşılaşma sonrası saldırıya uğramaları, tüm uluslararası kamuoyu tarafından yakından izlenmesi ve cezalandırılması gereken bir davranıştır' dedi. Rum yönetiminin tavrının AB'ye de zarar verdiğini kaydeden Bağış, Rum yönetimi televizyonuna, maçta meydana gelen olayların görüntülerini, montajsız olarak dünya kamuoyuna sunma çağrısı yaptı.

SALDIRACAKLARI İNTERNETTEN DUYURDULAR

Rum Polis Basın Sözcüsü Mihalis Katsunodos, fanatiklerin hiçbir neden yokken ve kışkırtma olmadan olay çıkarttığını savunarak, 15 yaşında üç kişinin tutuklandığını söyledi. "Turuncular" lakaplı Apoel'in taraftarlarının karşılaşmadan önce internet üzerinden organize olduğu ortaya çıktı. Bazı internet sitelerinde, "Turuncu cehennemi sizi bekliyor", "Buradan canlı çıkış yok", "Yunanlıların kim olduğunu hatırlama vakti geldi" ifadeleri yer aldı.


Beyinsiz holiganlar

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Demetris Hristofyas, Pınar Karşıyakalı basketbolculara saldıran Apoel takımı taraftarlarını beyinsiz holiganlar olduğunu söyledi. Rum radyosunun haberine göre, Rum askerlerinin yeni yılını kutlamak için askeri karargahı ziyaret eden Hristofyas, Rum hükümetinin yoğun çabaları sonucu, Türk basketbol takımının Kuzey Kıbrıs'a geçmesinin önlendiğini söyledi. Saldırının "ciddi sorunlara" ve "Türk propogandasına" katkı vereceğini söylen Hristofyas şöyle konuştu:"Bir Türk takımına karşı oynadık. Hatta kazandık. Ve bazı sözde taraftarlar, beyinsiz holiganlar karşılarındaki bir Türk takımı olduğu için onlara saldırdı. Oynadık, yendik, bunun üstüne onları dövmeye gittik... Mazoşist olduğumuza inanmak istemiyorum.” Türkiye'nin takımlarını Güney Kıbrıs'a göndermesini, “Kıbrıs cumhuriyetinin dolaylı tanınması” olarak niteleyen Hristofyas, “bu konuda dikkatli olunması ve gerek Türkiye gerekse dünyaya malzeme verilmemesi gerektiğini”

söyledi.


DEHŞETi ANLATTILAR

Antrenör Hakan Demir, sporun dışında olaylar yaşadıklarını belirterek, 'Maç sonunda soyunma odasına gitmeye çalışırken, 1000 kadar seyirci sahaya girdi. Ancak soyunma odasının kapısında maskeli ve eli coplu taraftarlar bizi karşıladı. Zorlukla soyunma odasına girdik. Soyunma odası koridorlarına da girdikleri için arada sıkıştık, polis de yeterli değildi. Gaz bombaları ile hayatımıza kastedildi. Polis taraftarları tutmayı başaramadı, yetersizdi, çok organize, spor dışı bir olay yaşadık" dedi.

Oyunculardan Birkan Batuk, maçın ardından yaşanan olayların spor dışı olduğunu belirterek, "Patlayıcı madde ve ses bombası atıldı. Güvenlik son derece yetersizdi. Taşlarla, sopalarla, coplarla soyunma odasının önüne kadar gelindi. Ucuz kurtulduk" diyerek yaşadıkları dehşeti anlattı. Elinden yaralanan Pınar Karşıyaka'nın kondisyoneri Erdem Günak da olayların 'kesinlikle organize' olduğunu, yıllardır sporla uğraştığını, ancak böyle bir olayla daha önce karşılaşmadığını kaydetti.


Rum polisinden ürperten sözler

Pınar Karşıyakalı Burak ise "Maçın başlama saatine kadar ve maç esnasında bir problem yoktu, gayet centilmence devam ediyordu. Ancak maçtan sonra çok organize olmuş şekilde taşlarla, sopalarla saldırdılar. Zaten güvenlik veya polis koruması yoktu. Salondan çıkmamız saatlerimizi aldı, soyunma odasına da gidemedik çünkü maskeli eli coplu insanlar kapıları tutmuşlar" diye konuştu. Burak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir şekilde çok şükür buraya döndük. Can güvenliği sorunumuz oldu. Kıbrıs polisinin sorumluluğu alması gerekiyordu ancak böyle bir şey görmedik. Salona büyük kalıplar halinde taşlar sokulmuş. Rum polisinin söylediğini ben direkt söyleyeyim: Bugün sizi burada koruyorum yarın ailemin, kapımın önüne gelecekler ve neden sizi koruduğumu bana soracaklar, bunun hesabını vermek zorundayım."


İşte Rum vahşeti

Maçın ardından yaşanan olaylar Rum medyası tarafından sarsürlenek verildi. Ama bu görüntüler bile vahşetin boyutlarını gözler önüne sermeye yetti. Ortaya saçılan bombalar facianın eşiğinden dönüldüğünün açık ispatı oldu




13 yıl önce