|

MAN ucuz otobüsle rakipleri sollayacak

Volkswagen Grubu'nun bünyesine giren Alman ticari araç üreticisi MAN, tamamen Türkiye'de tasarlanıp üretilecek bir otobüs geliştiriyor. MAN CEO'su Reyhofen “24-36 ay içinde ortaya çıkacak modelle hedefimiz Türkiye ve çevre ülkeler için daha düşük maliyetli bir otobüsü pazara sunmak” dedi.

Fikret Çengel
00:00 - 20/09/2011 Salı
Güncelleme: 23:19 - 19/09/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
MAN ucuz otobüsle rakipleri sollayacak
MAN ucuz otobüsle rakipleri sollayacak

Volkswagen Grubu'nun bünyesine giren Alman ticari araç üreticisi MAN'ın CEO'su George Pachta-Reyhofen, “Yolcu otobüsleri ile şehir içi otobüsleri açısından deneyim merkezimizin kalesidir. En güvenilir ve gelişmiş otobüsleri üretecek bilgi ve deneyim burada bir aradadır” dedi. MAN Türkiye'nin 45'inci yıl töreni için Türkiye'ye gelen George Pachta-Reyhofen, MAN Ticari Araçlar Grubu içinde MAN Türkiye'nin payının yüzde 7-8 dolayında olduğunu söyledi.

YERLİ MODEL GELİYOR

Ankara'nın 2010 yılında MAN Ticari Araçlar Grubu'nun Ar-Ge Merkezi olarak belirlendiğini de hatırlatan Pachta, Ankara'ya bu rolün verilmesi sonrasındaki planlarından örnek verdi: “ Tamamen Türkiye'de tasarlanıp üretilecek bir otobüs geliştiriliyor. 24-36 ay içinde bu model ortaya çıkar. Bu modelle hedefimiz Türkiye, gerekse çevre ülkeler için düşük maliyetli bir otobüsü pazara sunmak.”

İSTİHDAM FIRSATI OTOBÜSTE

Bir kamyonun 150 saatte, otobüsün ise 1500 saatte üretildiğini hatırlatan Pachta, “Yani, kamyon üretiminin gelmesi Türkiye için çok büyük istihdam fırsatı da yaratmayabilir” dedi. Pachta bunu rağmen yine de açık kapı bırakmayı yeğleyip, “ Türkiye'de şu anda kamyon üretimi gündemimizde yok. Ancak, gelecekte neler olur, onu bilemem” yorumunu yaptı.


VW hissesi yüzde 56'ya çıktı

George Pachta-Reyhofen, MAN Grubu'nda daha önce yüzde 29.9 hissesi olan Volkswagen Grubu'nun bu oranı yüzde 30'un biraz üzerine çıkarması sonrasındaki gelişmeleri de aktardı: “ Hisse oranı yüzde 30'u aşınca tüm hissedarlara alım çağrısı kuralına uydu. Bu çağrı sonrasında Volkswagen'in MAN'daki hisseleri yüzde 56'ya çıktı. Çağrı süresi de doldu zaten. Bu aşamada Almanya ve AB'deki rekabet kurumları inceleme başlattı. Oralardan izin çıkınca işlem tamamlanmış olacak. Volkswagen'in bizim sinerjimize büyük katkısının olacağını düşünüyorum.”


Kamyon hazırlığı yok

Pachta, “Türkiye'ye yeni roller vermeyi düşünüyor musunuz? Örneğin rakibiniz Mercedes'in yaptığı gibi kamyon üretimine yönelik bir hazırlık var mı?” sorusuna ise “Türkiye, bizim için öncelikle yolcu otobüsü üretim merkezi. Hem yolcu otobüsü, hem de şehiriçi otobüsün aynı mekanda üretilebildiği tek fabrikamız Ankara'da. Bunlar, Türkiye'ye verilmiş önemli roller. Kamyon fabrikası konusunda şu anda bir hazırlığımız yok” cevabını verdi.


15 yılda 600 milyon avro

Türkiye, 1966 yılında MAN'ın Almanya dışında üretim tesisi kurduğu ilk ülke oldu. Ercan Holding'le Türkiye'de yola koyulan MAN, sıkıntılı günler de yaşadı. Dönemde görev alan Tunç Koman, MAN'ı yüzde 100 yabancı sermayeyle Türkiye'de kalmaya ikna etti. MAN Türkiye, son 15 yılda atağa geçti. 2010 yılında 410 milyon avro olan ciroda bu yıl 600 milyon avro göründü. Cironun 150 milyon avroyu aşan bölümü ihracattan oluştu. Ankara'da üretilen otobüsler 41 ülkeye uzandı. MAN Kamyon ve Ticaret A.Ş. CEO'su Tuncay Bekiroğlu, “Ticaret tarafındaki 2011 ciromuz bu yıl 360 milyon avroyu bulacak. Üretimin cirosu da 300 milyon avroya çıkacak. Konsolide ciromuz bu yılı 600 milyon avroyla tamamlayacak” dedi.


1713 kişi çalışıyor istihdam katlanacak

MAN Türkiye CEO'su Münür Yavuz, toplam çalışan sayısının 1713 olduğunu belirterek, “Yeni açılan katoforez tesisi, Ar-Ge merkezimizde çalışmaların ilerlemesi ve diğer çalışmalarımızla istihdam rakamını ikiye katlamayı hedefliyoruz. MAN'ın Ankara fabrikası bugün günde 16 otobüsü banttan çıkaracak kapasiteye ulaşmış durumda” diye konuştu.



13 yıl önce