|

Manas Üniversitesi üç yıldır 4 üyenin atanmasını bekliyor

Türkiye-Kırgızistan Manas Türk Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin 4 Türk üyesi, 3 yıldan beri atanamadı. YÖK'ün verdiği isimlerde ısrar etmesi üzerine atama yapılamadığından üniversitede işlemler durdu.

Yeni Şafak
00:00 - 12/07/2005 Salı
Güncelleme: 13:57 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Manas Üniversitesi üç yıldır

4 üyenin atanmasını bekliyor
---------------------- manset ---------------------

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA


    Türkiye ile Kırgızistan arasındaki Manas Üniversitesi krizi hâlâ çözülemedi. Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin 4 Türk üyesi 3 yıldan beri atanamıyor. Mütevelli heyeti üyelerinin atanamaması nedeniyle Manas Üniversitesi'nde birçok işlem ve yatırım yapılamıyor. Türkiye-Kırgızistan Manas Türk Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin 4'ünün Türkiye, 4'ünün de Kırgızistan tarafından seçilmesi gerekiyor. Türk üyeler, YÖK'ün öne-risi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırla-yacağı kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafınca onaylanması ile atanıyor. YÖK, Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti'ne Ekrem Ceyhun, Durmuş Yalçın, Tunçalp Özgen ve Ali Nezih Güven'in atanmasını önerdi. Milli Eğitim eski Bakanı DSP'li Necdet Tekin ile Milli Eğitim eski Bakanı Erkan Mumcu, bu isimlerin atanmasına karşı çıktı. Milli Eğitim Bakanları değişmesine rağmen, YÖK bu isimlerde diretti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise bu isimleri Çankaya'ya Köşkü'ne bildirmedi.
    Yatırım yapılamıyor

    Kırgızistan Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin Kırgız üyelerinden üçünün de görev süresi sona erdi. Üniversitede bugüne kadar 130 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Ancak üniversitenin tamamlanabilmesi için 60 milyon dolarlık daha yatırım yapılması gerekiyor. Mütevelli Heyeti'nin oluşturulumaması nedeniyle yeni yatırımlar yapılamadığı gibi, öğretim elemanı alınmasında, yeni kadro ihdas edilmesinde ve öğrenci kapasitesinin genişletilmesinde birçok sıkıntıya neden olduğu belirtiliyor. Kırgızistan Anayasası'nı yapmak için bu ülkeye giden AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'a verilen brifingte de Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyelerinin atanması gerektiği belirtildi. Yalçınbayır, Cumhurbaşkanı Sezer'le yaptığı görüşmede bu soruna çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

    Çelik gönderdi Sezer veto etti
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliklerine Oltan Sungurlu ve Burhan Özfatura'nın atanmasını öngören bir kararname hazırlayarak Çankaya'ya onay için gönderdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise mütevelli heyeti üyelerinin YÖK'ün önerisiyle atanabileceğini belirterek bu kararnameyi veto etti. YÖK Kanunu değişikliğiyle Manas Üniversitesi Mütevelli heyeti üyelerini YÖK'ün önerisi olmaksızın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanacağına ilişkin düzenleme yapıldı. Ancak Sezer bu kanunu da veto ettiği için bu düzenleme yürürlüğe girmedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce