|

Manastıra AKİM himayesi

Batman'ın Beşiri İlçesi Ayrancı Köyü sakinleri, tarihi Mor Kiryakus Manastırı'nın restorasyonu için AK Parti İletişim Merkezi'ne başvurdu. Talebe olumlu yanıt veren AKİM, istemi Turizm Bakanlığı'na iletti

Behçet Güngör
00:00 - 30/04/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:30 - 30/04/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Manastıra AKİM himayesi
Manastıra AKİM himayesi

Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Ayrancı Köyü'nde bulunan tarihi Mor Kiryakus Manastırı'nın restore edilip inanç turizmine açılması için girişimde bulunan bir grup köylü, resmi makamlara başvurularının bürokratik sürece takılıp uzaması üzerine AK Parti İletişim Merkezi'ne (AKİM) başvurdu. AKİM de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na restorasyon çalışmaları için girişimde bulundu.

Kıra Dağı'ndaki Mor Kiryakus Manastırı'nın restore edilmesini isteyen Ayrancalılar, manastırın birkaç yıl önce temizletildiğini, ancak onarılmaya ihtiyacı olduğunu belirten köylüler, işlemlerin hızlandırılması için AKİM'e başvurduklarını kaydetti. Talebi işleme alan AKİM de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na restorasyon çalışmaları için girişimde bulundu. AKİM yetkilileri, "Manastır en son 17. yüzyılda restore edilmiş, aradan geçen 207 yıldan sonra girişimlerimizle tekrar restore edilip ülkemizin kültürel mirasına kazandırılması için girişimlerde bulunacağız" dedi.

Manastırın 1940'lı yıllardan sonra Hıristiyanların bölgeyi terk etmesi nedeniyle boş kaldığı belirtiliyor.


Çanı olmayan kilise

Tarihi Mor Kiryakus Manastırı, M.S. 457 yılında fetret döneminde yapıldı. Manastırın en önemli özelliği çanının olmaması. O dönemlerde yapılan manastırların hiçbirisinin çanı bulunmuyor. Bu nedenle çanı olmayan kiliseler, tarihe 'ilk kiliseler' olarak geçiyor. Manastır daha önce de uluslararası sorun olmuştu. 1998'de Batmanlı Ermeni asıllı bir İsviçre vatandaşı Milli Eğitim bakanları hakkında gensoru vermiş, İsviçre Milli Eğitim Bakanı da, ilk kiliselerin ahır, samanlık ve tuvalet olarak kullanıl-dığını öne sürmüştü. Hükümet de, valilikleri gizli bir yazıyla uyarmıştı.



17 yıl önce