|

Mardin yatırımlarla yeniden doğacak

Mardin Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projelerle şehri adeta bir şantiye alanına çevirdi. Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş’ın göreve gelmesinin ardından kent, tarihi kazılardan yol çalışmalarına, gençlik merkezlerinden şehrin siluetini ortaya çıkaracak yatırımlara kadar merkez ve ilçelerdeki yatırımlarla hizmet görmeye başladı.

00:00 - 29/10/2021 Cuma
Güncelleme: 01:46 - 29/10/2021 Cuma
Yeni Şafak
Mardin Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projelerle şehri adeta bir şantiye alanına çevirdi.
Mardin Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projelerle şehri adeta bir şantiye alanına çevirdi.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş’ın saha ziyaretleri ve halk buluşmalarından gelen talepler üzerine oluşturulan yatırım haritası doğrultusunda tarihi kentte yatırım atağı başladı. Bir yıl içinde tamamlanan katma değeri yüksek projelerle Mardin adeta bir şantiye alanına döndü.

BONCUKLU TARLA GÖBEKLİTEPE’DEN ESKİ

Dargeçit’in Ilısu Mahallesi’nde “Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar” kapsamında başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında keşfedilen Boncuklu Tarla’daki bulgular, buranın tarihin sıfır noktası olarak bilinen Şanlıurfa Göbekli Tepe’den daha eski olduğu yönünde.

Boncuklu Tarla’nın incelemelerin ardından Göbeklitepe’den daha eski bir yerleşim yeri olduğu konusunda birleştiklerini ifade eden Vali Demirtaş, kazılar tam anlamıyla gerçekleştiğinde insanlık tarihi konusunda daha aydınlatıcı bilgiler ortaya çıkacağını söyledi. Boncuklu Tarla’nın Türkiye’de ve dünyaya tanıtılarak Mardin’in turizm potansiyelini 12 aya yaymak için tüm yetkili birimlerimle kazı çalışmalarına odaklandıklarını belirten Vali Demirtaş, “Boncuklu Tarla, tarihi yeniden yazacak” dedi.


TARİHİ ÇARŞILAR YENİLENİYOR

Merkez Artuklu ilçesinde Tarihi Çarşıların Canlandırılması Projesi’nin 2. Etap Çalışmaları kapsamında Eski Demirciler (Ayakkabıcılar), Kuyumcular, Baharatçılar, Şapkacılar, Kasaplar, Marangozlar ve Kazancılar-Yemeniciler Çarşısı’nda çalışma başlatıldı. Tarihi çarşılardaki işyerlerine otomatik kepenk takılacak, ahşap kapılar, tabelalar, camekanlar yapılacak, gider boruları değişecek, cephe üzerinde hasarlı olan taş duvarların onarımı ve korunması sağlanacak, duvarlarda cephe yıkaması ve sokak aydınlatılması gibi iyileştirilmeler yapılacak.

KIZILTEPE-NUSAYBİN’DE HUMMALI ÇALIŞMA

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı KUDEM Şube Müdürlüğü, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Nusaybin ilçesinin ticaret merkezi konumundaki 195 metre uzunluğundaki toplam 3 bin 594 metrekarelik alanda tarihi Kapalı Çarşı 2. Etap çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Şuana kadar, parke sökümü, kazı çalışması, aydınlatma için yeraltı kablo çekimi, bazalt döşeme, kaldırım ve su oluk döşemeleri tamamladı. Çarşı içerisinde bulunan 255 işyeri ve evlerin boyama, alüminyum doğrama, tente ve tabela işlerinin yaklaşık yüzde 80’ı tamamlandı.

Kızıltepe ilçesinin merkezinde yer alan ve vatandaşların bir araya gelerek hoşça vakit geçirdiği, önemli ticaret merkezi olan Cumhuriyet Meydanı’nın daha modern görünüme kavuşması adına başlatılan Cumhuriyet Meydanı Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe Yenileme Projesinde çalışmalar hızla devam ediyor. Meydanda bulunan binalarda sıva ve boyama işlemleri tamamladı. İşyerleri önünde bulunan kaldırımlar standart hale getirildi. Meydanın zemin döşemesi yüzde 90’ı tamamlandı. Aydınlatma direkleri takılan meydanın hizmete girmesi için çalışmalar sürüyor.

GENÇLER İÇİN YENİ GENÇLİK MERKEZLERİ

Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı Gençlik Merkezinde Mardinli gençlerin talepleri ve ihtiyaçları düşünülerek, artan yeni üyelerin katılmak istediği birçok etkinliğin kısıtlı bir ortamda yapılması ve gençlerin yeteri kadar etkinliklerden faydalanamaması üzerine merkeze ek hizmet binası yapıldı. Derikli gençlerin, sanat, kültür ve sosyal alanda gelişimleri için ilçeye Derik Gençlik ve Kültür Merkezinde çalışmalar başladı. Gençlik Merkezi içerisinde 250 koltuklu çok amaçlı salon, engelli oturum mekanları ile seyir alanları bulunacak. Gençleri sınavlara hazırlamak için açılacak kurslar için 4 derslik ve sakin bir ortamda kitap okumaları için de kütüphane bulunacak. Ayrıca yeşil alan, dinlenme mekanları ile otopark da bulunuyor.

#Mardin Büyükşehir Belediyesi
#Mahmut Demirtaş
#GÖBEKLİTEPE
#Ilısu Barajı
2 yıl önce