|

Marmara depremi 7'den büyük olacak

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nin 7'nin üzerinde bir depremle sınanacağını ve güneyinin, kuzeye göre daha çok etkileneceğini söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 18/12/2003 Perşembe
Güncelleme: 14:26 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nin muhakkak 7'nin üzerinde bir depremle sınanacağını belirterek, "Öyle bir depremin olması halinde, faya nazaran Marmara Denizi'nin güneyi, kuzeyine göre çok daha fazla etkilenecektir" dedi.

Beykent Üniversitesi'nde "Marmara Denizi'ndeki deprem araştırmaları" konulu konferans veren Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ndeki deprem araştırmalarının hiçbirisinde "Devletin örgütlü bir desteğinin, siyasi iktidarların herhangi bir desteğinin" olmadığını kaydetti.

TÜBİTAK olarak 50-60 milyon dolara mal olabilecek bir araştırmayı, Türkiye'nin cebinden tek kuruş harcamadan yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara Denizi bir deprem denizidir. Marmara'nın tabanında stres birikimi asimetrik devam etmektedir. Güney, kuzeye nazaran çok daha fazla deforme olmaktadır. Bunun da anlamı, olası Marmara depremi meydana geldiğinde, Marmara Denizi'nin güney alanları çok daha şiddetli etkilenecektir. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa Marmara Bölgesi'nde 50 bine yakın vatandaşın hayatını kaybetmesi kaçınılmazdır" diye konuştu.

TÜBİTAK MAM'da, depremleri günlerce önceden hissedebildiklerini belirten Prof. Dr. Naci Görür, "1999'dan bu yana 4 ve üzerindeki depremleri yüzde 60 oranında önceden hissettik. Hiç kuşku duymuyorum ki önümüzdeki birkaç sene sonra biz bu algılamamızı çok daha anlamlı hale getirebileceğiz" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce