|

Marmara'da deprem olasılığı yüzde kaç?

Cihan
00:00 - 30/05/2009 Cumartesi
Güncelleme: 17:10 - 30/05/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Marmara'da deprem olasılığı yüzde kaç?
Marmara'da deprem olasılığı yüzde kaç?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Gülay Altay, Marmara'da 7 ve üzeri şiddette deprem olasılığının yüzde 65 olduğunu aktardı.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen 'Deprem Riski ve Azaltılması' konulu seminere katılan Prof. Dr. Gülay Altay, depremde en büyük riskin yapı konusunda olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nın davetlisi olarak Bursa'ya geldiğini belirten Prof. Dr. Altay, Türkiye'nin yüksek depremselliğe sahip bir ülke olması nedeniyle uluslararası projelerdeki yerini ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Merkezi olarak bir çok projede yer aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin deprem konusunda yapılan araştırmalarda geri olmayıp, çok önemli adımlar attığını ve Avrupa'nın gözbebeği olduğunun altını çizen Gülay Altay, "Risk modelleri üzerine çalışmalarımız var. Deprem istasyonlarından alınan verilerin Avrupa'da tek bir ağ üzerinde toplanması gibi çalışmalarımız var. Dolayısıyla uluslararası projeler dediğimizde depremle ilgili verilerin ülkeler arasında ki değişimi, risk modellerinin görüşülmesi ve dünyada ortak bir sonuç ortaya çıkarılıp bunların vatandaşlarla paylaşılması projelerimiz var." dedi.

Deprem bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gülay Altay, devletin hukuki konularda alacağı önlemlerin yanı sıra, ulusal koordinasyon gerektiğini de belirterek bu konudaki hızın artırılmasını istedi.

Marmara'da küçük sarsıntıların büyük depremleri de tetikleyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Gülay Altay, "Yakın zaman konusunda tahmin yapmak zor, ancak yapılan çalışmalar bunu gösteriyor. Yüzde 65'i aşan bir olasılıkla Marmara denizi içindeki 'fay'da bir deprem tehlikesi mevuttur. Dileğimiz olabildiğince depremin küçük olması, ancak olması durumunda Marmara bölgesi için kayıplar çok önemli düzeyde. Ayrıca yangın ve patlama gibi olaylarında önlenmesi gerekiyor." uyarısında bulundu.

Türkiye'de 108 yılda 23'ü, 7 ve üzeri olmak üzere 5'ten büyük toplam 920 adet deprem yaşadığını belirten Prof. Dr. Gülay Altay, gündelik deprem sayısının ortalama 20 civarında olduğunu söyledi. Marmara Bölgesi'nde 100 yılda toplam 21 bin adet deprem meydana geldiği bilgisini veren Prof. Dr. Gülay Altay, böyle bir felaketin sonuçlarının, deprem yönetmeliğine aykırı kaçak yapılarla birlikte kaynağın yeri, derinliği, yerleşim yerine uzaklığı ve zemin yapısı gibi durumların belirleyeceğine işaret etti. Gülay uyarılarını şöyle sürdürdü: "İstanbul'da önümüzdeki 30 yılda 7 ve üzeri deprem olma riski yüzde 65. Ortalama yineleme süresi ise 45 yıl. Dünyada İstanbul'dan sonra bu şekilde San Francisko ve Tokyo'da İstanbul gibi risk altında. Olası bir Marmara depremi senaryosunda İstanbul'daki 7.5 şiddetindeki depremde 45 bin bina çok ağır hasar görüp yıkılır. Bu da yüzde 5'lik bir oran demektir. Bunların 4 bin 500'ü tamamen yıkılır. 70 bin bina ağır hasarlı, 200 bin bina ise orta hasarlı olur. 400 bin civarında isnan ise acil barınma ihtiyaçlı durumuna gelir."

İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Necati Şahin de konut sektöründe denetimin önemi üzerinde durdu.

15 yıl önce