|

Mason Locası’nda derin darbe

Mason Locası’nın Kaya Paşakay ile Koray Darga ve Ali Sait Sevgener’i, “yolsuzluk yaptıkları” iddiasıyla ihraç etmesi, teşkilatta ‘derin darbe’ olarak nitelendirildi.

Yeni Şafak
01:00 - 15/03/2006 Çarşamba
Güncelleme: 11:37 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

----------------------- Haberler başlangıç---------------------------

Türkiye’deki en büyük Mason örgütü olan Hür ve Kabul Edilmiş Büyük Mason Locası Derneği’ni “yolsuzluk” iddiaları sarstı. Mason Locası tarihinde ilk kez, aralarında eski büyük Üstad Kaya Paşakay’ın da bulunduğu üç üye, “yolsuzluk ve usulsüzlük” gerekçesiyle Loca’dan ihraç edildi. Yeni Şafak’a konuşan Paşakay ise, “Bir suç varsa, yönetimdeki 21 kişi birlikte suç işlemiştir” dedi.

Mason Locası’ndaki kavganın, 18 Aralık’ta yapılan ve Konvan adı verilen seçimde başladığı belirtiliyor. Son Konvan’da “Büyük Üstad” seçilen Prof. Dr. Asım Akin’in eski döneme ilişkin “yolsuzluk” iddialarını mercek altına alması ile ihraç sürecinin başladığı iddia ediliyor. Alınan bilgiye göre, yolsuzluk iddialarının yüksek sesle Loca’da dile getirilmesinin ardından, bir komisyon kuran Akin’in, olayın araştırılması yönünde talimat verdiği belirtiliyor.

İLKELERE TERS DAVRANIŞ

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği, dün yaptığı açıklamada, dernek üyelerinden Kaya Paşakay, Koray Darga ve Ali Sait Sevgener’in, masonlukla ilişkilerinin kesildiğini bildirdi. Büyük Üstad Asım Akin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “Masonik ilkelerimize aykırı davranışları nedeniyle, derneğimiz üyelerinden Kaya Paşakay, Koray Darga ve Ali Sait Sevgener’in masonlukla ilişkileri kesilmiştir’’ ifadesi yer aldı.

Mason çevreleri, loca tarihinde “yolsuzluk” iddiası ile ilk kez üyelikten ihracın gerçekleştiğine dikkat çekerek, ihraçların Mason Locası’nda fırtınalı bir sürecin başlamasına neden olacağını ifade ettiler.

SUÇ VARSA 21 KİŞİ İŞLEDİK

Üyelikten atılan Kaya Paşakay, Yeni Şafak’a özel açıklamalar yaptı. Haklarındaki iddiaların merkezindeki kişi olan Asım Akin’in daha önce baş yardımcısı olduğunu anlatan Paşakay, “Bizim 2 yıllık icraatımızı sorguluyorlarmış. Eğer o döneme ilişkin bir yolsuzluk varsa, bunda sadece görevden el çektirilen 3 kişi değil, yönetim kurulundaki 21 kişi sorumludur” dedi. Paşakay şunları söyledi:

ASIL NEDENLER BAŞKA

“Şu anki Büyük Üstad Asım Akin benim baş yardımcımdı. Bütün icraatlar yönetim kurulunun oy birliğine dayanır. Locada bu tür kararları alabilmek için iç yargı organının çalıştırılması gerekiyor. Loca yargı organından karar çıkmadan görevden el çektirme olamaz. Görevden atılmamız ve suçlamalar, ne dernekler kanununa, ne de prensiplerimize uygun.”

Suçlamaların başka nedenleri olduğunu savunan Paşakay, görev süreleri içinde daha önce görülmedik şeyler yaptıklarını belirterek, asıl sorunun faaliyetleri olduğunu ima etti. Paşakay, “Toplumdaki yanlış imajı kırmaya çalıştık. Mesela ‘Bizim de Allah inancımız vardır’ dedik. Toplumda teşkilata karşı saygı ve sevgi uyandırdık. Yurtdışında, Türk kimliğini en iyi şekilde temsil ettik” dedi.

  • ŞABAN ARSLAN, AYDIN DEMİR
    Masonlar günah çıkarıyor

    Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, ihraç olayını, “Masonlar günah çıkarmaya çalışıyor” diye değerlendirdi. Altındal, “Kaya Paşakay’ın çok vukuatı vardı. Döneminde masonlar aleyhine büyük kampanyalar oldu. ‘Masonlar birbirine düştü’ söylentilerinin önüne geçmek için Paşakay ve diğer iki üyeyi ihraç etmiş olabilirler. ‘Paşakay gibi adamları bünyemizde tutmuyoruz’ diye günah çıkarıyor olabilirler” dedi.

    İhraç değil pasifize etme

    Noter aracılığıyla masonluktan ayrılan sanatçı Özdemir Erdoğan, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği üyelerinden Kaya Paşakay, Koray Darga ve Ali Sait Sevgener’in masonluktan ihraç edilmesi olayını, “Masonlukta ihraç olmaz, uykuya yatırma ve pasifize etmek vardır” sözleriyle yorumladı. Erdoğan, “Masonlukta ihraç yoktur, pasifize etme vardır, uykuya yatırma vardır. Böyle olduğu için ben noter kanalıyla istifa ettim ve istifam bu şekilde kabul edildi. İnsani ideallere sahip olduğunu iddia eden mason cemiyetlerinde de bozulma olduğu anlaşılıyor. Ben bu ihraç kararını anlamış değilim. Gerekçe olarak yolsuzluk gösteriliyor. Demek ki masonlar içerisinde de bu tür iddialar ortaya atılabiliyor”diye konuştu. Ünlü mason büyük üstadı Necdet Egeran da 1965 yılında masonluktan ihraç edilmişti. Bu ihraç kararının nedeni Süleyman Demirel’di. 1964 yılında Adalet Partisi Genel Başkanlığı’na adaylığını koyan Demirel hakkında mason olduğuna dair evraklar delegeler arasında dağıtılıyordu. Bunun üzere Demirel, Ankara Bilgi Locası’na başvurarak kendisine dernekte kaydının olmadığına dair belge verilmesini istedi. Demirel’in isteği üzerine Necdet Egeran, masonluk kurallarına aykırı olarak bu belgeyi tanzim etti. Masonluğun politikaya alet edildiği gerekçesiyle Yüksek Şûrâ 1965’de, Egeran’ı masonluktan ihraç kararı aldı. Karar üzerine Egeran masonluktan istifa ettiğini açıkladı. Ancak, bağlı olduğu Ankara Bilgi Locası’nın ısrarıyla masonluktan istifa kararını geri aldı. ----------------------- Haberler son--------------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce