|

Matsakis'ten kayıp çocuk için Erdoğan'a mektup

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Kıbrıslı Rum milletvekili Marios Matsakis, kayıp Rum çocuğuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdı.

Aa
00:00 - 9/03/2007 Cuma
Güncelleme: 09:06 - 9/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Matsakis'ten kayıp çocuk için Erdoğan'a mektup
Matsakis'ten kayıp çocuk için Erdoğan'a mektup

Rum haber ajansına göre, Matsakis, mektupta 1974 savaşında Hristakis Georgiu adlı 5 yaşında bir Kıbrıslı Rum çocuğun, kolundan kurşunla yaralandığını ve annesiyle birlikte Türk askeri bölgesindeki bir hastaneye götürüldüğünü ifade ederek, Erdoğan'dan bu konu hakkında yardım etmesi talebinde bulundu.

Mektupta, yarasının çok ciddi olmamasına rağmen çocuğun bir şekilde annesi tam olarak bilgilendirilmeden Türkiye'ye tedavi için gönderildiğini iddia eden Matsakis, annesinin o günden bu yana çocuğunu görmediğini kaydetti.

Türk ordusuna ait bir belge ve ayrıca diğer kanıtların çocuğun Türkiye'de hayatta olduğunu desteklediğini savunan Matsakis, şu an yaşlı bir kadın olan çocuğun annesinin tek isteğinin Georgiu'nun hayatta olup olmadığını bilmek olduğunu kaydetti.

Matsakis, Erdoğan'dan, kendisinin de bir ebeveyn olarak bu anneye oğlunun akıbetinin ne olduğunun belirlenmesinde yardımcı olması talep etti.

Mektupta, Hristakis Georgiu'nun 1974 savaşında 5 yaşında iken yaralanarak Dikmen'deki Türk askeri hastanesinde tedavi altına alındığı ve daha sonra akıbeti belirlenemediği için yıllardır Rum kayıplar listesinde yer aldığını, ancak son günlerde Rum basınınca, tedavi amacıyla Türkiye'ye gönderildiğinin iddia edildiği belirtildi.

PAPADOPULOS'UN AÇIKLAMASI

Bu arada, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos da, kayıp kişiler konusunda Türkiye'nin işbirliği yapması için çaba harcadıklarını söyledi.

Bugün Brüksel'e giden Papadopulos, hareketinden önce Larnaka havaalanında yaptığı açıklamada, Hristakis Georgiu konusunun 1975'ten beri bilindiğini, zaman zaman Kayıp Kişiler Komitesi ve Güney Kıbrıs'ın Türkiye aleyhindeki başvurusunu inceleyen Avrupa Konseyi'nin önüne geldiğini kaydetti.

Papadopulos, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Güney Kıbrıs'ın başvurusu üzerine Türkiye'ye yararlı bilgiler vererek, kayıp kişilerin akıbeti çalışmalarında işbirliği yapması çağrısında bulunduğunu anlattı.

Rum lider Papadopulos, Türkiye'nin, ülkede yaşayan kayıp kişi bulunmadığı şeklindeki tutumunda ısrar ettiğini ve zaman zaman hiçbir kayıp kişinin Türkiye'ye götürülmediğini açıkladığını belirtti.

Papadopulos, “Hristakis Georgiu ve diğer kayıp kişilerin akıbetinin soruşturulmasıyla ilgili Türkiye'nin işbirliği yapması çabalarımıza devam ediyoruz” dedi.

17 yıl önce