|

'Meclis sonuna kadar demokrasiyi savunacak'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olağanüstü oturumda konuştu.

Yeni Şafak
17:43 - 16/07/2016 السبت
Güncelleme: 18:01 - 16/07/2016 السبت
Yeni Şafak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olağanüstü oturumda konuştu.



Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar:



Demokrasi hukukun üstünlüğüdür. Demokrasi düşünce özgürlüğü, medya özgürlüğü, tarafsız yargı, din ve vicdan özgürlüğü demektir. Demokrasi aynı zamanda darbeye karşı direnme demektir. Dün halkımız direnme hakkını kullandı. Direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu gördük.



Bu meclis sonuna kadar demokrasiyi savunacaktır, kimsenin endişesi olmasın. Bu meclise düşen tarihi bir sorumluluk var. Benzer olayların tekrarlanmaması için tarihi sorumluluğun yerine getirilmesi gerekmektedir. Darbenin bastırılması parlamenter demokrasi sistemimizin ulaştığı noktayı göstermektedir.



İlerde bu darbe girişimi nasıl önlendi diye tarihçiler konuşacak. Medya darbecilerin yolunu kapattı, özgürlüğün yolunu gösterdi. Medya halkın doğru bilgilendirilmesini sağladı, medyaya teşekkür ediyorum. Çağdaş demokrasilerde medya 4. güçtür, artık bu gücün büyüklüğünü görüyoruz.



Demokrasi geliştikçe Türkiye, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olacaktır. Bu darbe girişimiyle ilgili olarak, her türlü darbeye karşı olmak bu parlamentonun görevidir. Teröre karşı nasıl bir tavır sergiliyorsak, darbeye karşı da ortak tavır koymalıyız. Mademki milletin takdiriyle buraya geldik, demokrasi üzerinde vesayete izin vermemelidir, vermeyecektir.



Hepimizin ortak akılla, uzlaşı kültürü içinde Türkiye'nin sorunlarını çözmek için birlikte çalışmak zorundayız. Bu Türkiye halkı için gereklidir. Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar, mutlaka bedelini öderler.



Önümüzde çok kritik bir dönem var. Bu dönemi soğukkanlılıkla, hukuk içinde kalarak atlamamız gerekmektedir. Devlet hukuk içinde devlettir. Kim adaletten saptıysa hukukun içinde yargılayacağız.



Saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlara ve milletimiz başsağlığı diliyorum. Türkiye'nin bir daha böyle acı günler yaşamamasını diliyorum.


#Kemal Kılıçdaroğlu
#CHP
#TBMM
٪d سنوات قبل