|

Medeniyetler beşiği Harput’a yeni çehre

Elazığ’da, yazılı kaynaklara göre 4 bin yıllık medeniyet ve kültürün buluşma noktası olan tarihi Harput Mahallesi, paydaş kurumlar tarafından aslına uygun olarak yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından yeni çehresiyle ziyaretçilerini karşılamayı bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2018 Pazar
Güncelleme: 05:08 - 5/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Harput, değişen çehresiyle ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor
Harput, değişen çehresiyle ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor

Elazığ’da, yazılı kaynaklara göre 4 bin yıllık medeniyet ve kültürün buluşma noktası olan tarihi Harput Mahallesi paydaş kurumlar tarafından aslına uygun olarak yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından değişen çehresiyle ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor. Antik çağlardan bugüne uzanan bir tarih ve kültür kenti olan Harput, sinesinde barındırdığı Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerden kalma tarihi yapılarıyla adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Toprağında çok sayıda evliyanın metfun bulunduğu evliyalar diyarı Harput, asırlar boyunca İslam hoşgörüsüyle Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve Rum kimliklerini bir arada yaşatmış bir yerleşim alanı olarak ziyaretçilerine bir kültür mozaiği sunuyor.


ADETA AÇIK HAVA MÜZESİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, yaptığı açıklamada, “Harput, Anadolu içerisinde adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir.” diyen Demirdağ, tarihi yerleşim alanının birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti. Demirdağ, şöyle devam etti: “Medeniyetlere baktığınız zaman ilk başta Asurlular ve Hurrilerden kalan izlere rastlamaktayız yazılı kaynaklara göre.


Daha sonrasında Urartular zamanından yapılmış Harput Kalesi 3 bin yıllık tarihiyle günümüze kadar özelliklerini koruyarak gelmiştir. Bu kalenin içerisine baktığınızda Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini görürsünüz.”


Bütün kurumlar çalışıyor

Zaman içerisinde tarihi dokusunda tahribatlar oluşan Harput’un eski ihtişamlı günlerindeki çehresine yeniden kavuşması için hemen hemen bütün kurumların çok önemli çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Demirdağ, devam eden restorasyon ve kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla Harput’un yeniden gerçek kimliğini kazanacağını aktardı.

#Elazığ
#Harput
6 yıl önce