|

Medya devi Murdoch WSJ'yi aldı

ABD'nin en saygın ve en eski gazetelerinden 118 yıllık Wall Street Journal 5,6 milyar ABD Doları karşılığında Avusturalyalı medya patronu Rupert Murdoch'a satıldı

Aa
00:00 - 2/08/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:35 - 2/08/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Medya devi Murdoch WSJ'yi aldı
Medya devi Murdoch WSJ'yi aldı

Dünyanın en büyük medya patronlarından olan Rupert Murdoch, Wall Street Journal'ın yayıncısı Dow Jones için üç aydır yaptığı pazarlığı kazandı. Murdoch, 5.6 milyar dolar karşılığında Dow Jones'u kendi markaları arasına kattı. Murdoch'ın şirketi News Corp. ve Dow Jones tarafından yapılan ortak açıklamada, satış işleminin onaylandığı bildirildi.

News Corp. CEO'su Rupert Murdoch, daha önce yaptığı açıklamada anlaşmanın sinyalini vermiş ve Dow Jones'un çoğunluk hissesine sahip Bancroft Ailesi ile anlaştıklarını söylemişti.

Türkiye'de de Fox TV aracılığı ile faaliyet gösteren Murdoch'ın diğer medya şirketleri arasında New York Post, 20th Century Fox gibi şirketler bulunuyor. Toplam 47 bin 300 kişinin çalıştığı News Corp, dünyanın en büyük 88'inci şirketi konumunda bulunuyor.

Murdoch'ın kendi grubuna kattığı Dow Jones Yayıncılık ise özellikle ekonomi ve finans sektörüne ilişkin yayınları ile dikkat çekiyor. Wall street Journal ve Barron's gibi yayınlara sahip olan şirketin bünyesinde 7 bin 400 kişi çalışıyor.

ISRAR ETTİ, KAZANDI

Rupert Murdoch WSJ'yi almak için 3 aydır pazarlık yürütüyordu. Kontrol hissesini elinde bulunduran Bancroft ailesi anlaşmayı onaylayıp onaylamamak konusunda ikiye bölünmüştü. En son, Murdoch ve Dow Jones CEO'su Richard Zannino'nun bir öğle yemeğinde satın almayla ilgili olarak anlaşmaya vardıkları ancak şirketin yüzde 64'üne sahip olan Bancroft Ailesi'nin tavrının henüz net olmadığı yönünde haberler çıkmıştı. Bancroftlar, geçen mayıs ayında dünyanın en büyük medya patronlarından biri olan Rupert Murdoch'un teklifini 'editoryal bağımsızlık' kaygılarıyla reddetmişti. Ancak Bancroft Ailesi'nin olumsuz yaklaşımına karşın, görüşmeler Murdoch'un ısrarı üzerine sürmüştü. Murdoch, ailenin kaygılarını azaltmaya çalışmıştı. Dow Jones'un satışına karşı olan Brancroft Ailesi'nin bazı üyeleri bunu engelelmek için yeni müşteri arayışlarına girmiş, hatta bazıları ile de bire bir görüşmeler yapmışlardı.




17 yıl önce