|

Mehmet Altan 2-1 önde

Mehmet Altan'ın küreselleşmenin yeni ideolojisi olarak tanıttığı "pan-hümanizm" kavramını Altan'ın ürettiğini ima eden ve "yerli" diye niteleyen Hürriyet yazarı Özdemir İnce, kavramın ilk kez Fransız edebiyatçı Rolland tarafından kulanıldığını açıklayan Altan'a cevap veremedi.

Yeni Şafak
00:00 - 14/09/2005 Çarşamba
Güncelleme: 10:07 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Sabah'taki köşesinde "Pan-Hümanizim'i", küreselleşmenin yeni ideolojisi olarak tanıtan Mehmet Altan, bu akımın felsefeciler tarafından tartışılmaya başlandığını yazmıştı. Hürriyet'teki köşesinde pan-hümanizm'in Altan'ın uydurması olduğunu ima eden Özdemir İnce ise Altan'dan bu kavramın kökenlerini açıklamasını istemişti. Altan'ın, pan-hümanizm'in ilk kez Fransız edebiyatçı Romain Rolland tarafından kullanıldığını açıklaması üzerine, "İkinci Cumhuriyetçilerin korkulu rüyası" olarak lanse edilen İnce, susmak zorunda kaldı.

Yerli bir akım!

Altan, 29 Ağustos 2005 tarihindeki "Küreselleşmenin yeni ideolojisi: Pan-hümanizm" başlıklı yazısında, yeni dünyada "sermayenin" değil "beyinsel yaratıcılığın" zenginliğin kaynağı olmaya başladığını, buna mıknatıslık edecek düşüncenin de değiştiğini yazmıştı. 5 Eylül 2005 tarihli Hürriyet'teki köşesinde "Pan-Hümanizm'in" Altan tarafından üretildiğini ima eden bir yazı yazan Özdemir İnce ise "Bu akımın "yerli" olduğu izlenimini uyandıran göstergeler var. Dil bilimci olan bir Fransız, Alman ya da İngiliz'in 'pan' öneki ile "hümanizm" adını yan yana getireceğini sanmam." demiş ve şöyle devam etmişti: "Mehmet Altan, hümanizm sözcüğünün başına kimin "pan" öneki eklediğini yazarsa, sevinirim, sorunu dilsel ve felsefi bağlamda irdelemeye hazırım. Yaptığı tanım, modern faşizmin tanımı! Çetin Altan, 16. yüzyıl düşünürlerinden Erasmus'un panhümanizmin öncüsü olduğunu yazarak Mehmet Altan'a haksızlık ediyor. Bence bu yeni akımın (!) öncüsü kendi mahdumları! Ne mutlu! " ifadesini kullanmıştı.

Fransız edebiyatçıya ait
Altan ise yazdığı ikinci yazıda pan-hümanizmin kaynağını açıkladı ve şöyle dedi: "Kavramı ilk kullanan Fransız edebiyatının efsane isimlerinden Romain Rolland. 1866'da doğup, 1944'te ölen Rolland'ın yaşamı zaten neredeyse bir "pan-hümanizm" anıtı... Türkiye'de, "pan hümanizm" kavramını, Romain Rolland'ı kaynak göstererek ilk anan galiba Cemil Meriç... 1980'de basılan, "Kırk Ambar" adlı eserinde Rolland'ın "panhümanizm" kavramını nasıl oluşturacağımızı, ön yargıları nasıl aşabileceğimizi tartışır...." "...Ralph Borsodi ise 1963'te "Pan-hümanist manifesto"yu yayınladı. Şimdi tartışılan "pan-hümanizm," bu manifestonun 2000'de yeniden hatırlanmasıyla doğdu." "İkinci Cumhuriyetçilerin korkulu rüyası" olarak tanımlanan İnce, Altan'ın bu yazısı karşısında susmak zorunda kaldı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce