|

Memurun gelir uçurumuna fren

Memura yapılan maaş zammının gelir dağılımında adalete hizmet ettiğini belirten Gaziantep Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Bekmez, böylelikle memur maaşları arasındaki makasın daraltıldığını belirterek, ''Hükümetin seçim yatırımı olarak nitelendirilemeyecek bir sonuç ortaya çıkmıştır'' dedi.

.
00:00 - 10/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:33 - 9/08/2013 Cuma
Yeni Şafak
Memurun gelir uçurumuna fren
Memurun gelir uçurumuna fren

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin Bekmez, memurlar ile Hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin, memur maaşları arasındaki makası daraltması açısından önemli olduğunu söyledi. Bekmez, ülke ekonomilerinin en büyük problemlerinden birisinin de gelir dağılımında adaletin sağlanması olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde bile gelir dağılımı adaletinin sağlanmasıyla ilgili problemler bulunduğuna dikkati çeken Bekmez ''Bu bağlamda, Memur-Sen ve hükümet arasında yapılan memur maaş zammı anlaşması önem arz ediyor'' dedi.

ANLAŞMA TATMİN EDİCİ

Anlaşma kararının açıklanmasının ardından bazı sendikaların grev yapacaklarını ifade ettiklerini, bazılarının da sokaklara dökülme sinyalleri vermeye başladığını aktaran Bekmez, şunları kaydetti:

''Daha iyi bir anlaşma yapılabilir miydi? Bana sorarsanız, evet. Ancak olaya gelir dağılımı yönüyle bakıldığında tatmin edici bir anlaşma olduğunu söylemek mümkün. O nedenle bu anlaşma buna hizmet etmektedir. Hükümet hem 2014, hem de 2015 yılı için yüzde 3+3 zam yapma teklif etmişti, Bu öneri kabul edilmiş olsaydı, 2 bin lira maaş alan bir memurun 2014 yılı maaşındaki toplam artış 122 TL olurken, maaşı 4 bin lira olan bir memurun 2014 yılı maaşındaki artış ise 244 lira olacaktı. Bu durum da, az maaş alana az zam, çok maaş alana çok zam getireceği için gelir dağılımındaki makasın daha da açılmasına neden olacaktı.''

MAAŞI ERİYEN ÖĞRETMENE TEŞVİK

İmzalanan toplu sözleşmenin düşük maaşlı memurlar için avantajlı olduğunu vurgulayan Selahattin Bekmez, ayrıca öğretmenlere verilen 150 liralık eğitim ödeneğinin de son yıllarda maaşları erimiş olan öğretmenlere teşvik niteliği arz ettiğini bildirdi.

Seçim yatırımı değil

4-C''liler (sözleşmeli memur) için yapılan iyileştirmelerin de anlaşmanın en önemli unsurlarından birisi olduğuna dikkati çeken Bekmez, açıklamasında ''Sonuçta, başta Kamu-Sen ve KESK olmak üzere, bazı kesimleri tatmin etmese de gelir dağılımı adaletine hizmet eden, memur maaşları arasındaki makası daraltmaya yönelik ve hükümetin bir seçim yatırımı olarak nitelendirilemeyecek bir sonuç ortaya çıkmıştır'' ifadesine yer verdi.


11 yıl önce