|

Mercedes: 40 yıl daha Türkiye'deyiz

DaimlerChrysler AG Yönetim kurulu üyesi ve Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Dieter Zetsche, geçen 40 yıl içinde Türkiye'den çıkmayı düşünmediklerini belirterek, “Bugüne kadar Türkiye'den çıkmak aklımızdan geçmedi. Hem iyi günlerin hem kötü günlerin ortağı olduk. Bugün de doğru karar verdiğimizi görüyoruz Gelecek 40 yıl daha Türkiye'deyiz” dedi.

Anka
00:00 - 6/09/2007 Perşembe
Güncelleme: 13:30 - 6/09/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Mercedes: 40 yıl daha Türkiye'deyiz
Mercedes: 40 yıl daha Türkiye'deyiz

Mercedes-Benz Türk A.Ş. kuruluşunun 40. yıldönümünü kutluyor. 500 milyon euroyu aşan yatırım hacmiyle bugün Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk, 1967 yılında Otomarsan unvanıyla İstanbul'da kuruldu.

Mercedes-Benz Türk'ün 40. yıldönümü nedeniyle otobüs üretimi yapılan Hoşdere Fabrikası'nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Dieter Zetsche, 1967 yılında Türkiye'de Otomarsan'la çalışmaya başladıklarını belirtti ve “Türkiye'ye gelmekle doğru karar verdik. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var sözü doğru çıktı. Türkler, basit montaj sanayiden önemli bir yere geldi" dedi.

Zetsche, Türkiye'de üretilen kamyon satışlarını bir yılda yüzde 16'dan yüzde 30'a çıkardıklarını ve Türkiye'deki otobüslerin üçte birinin Mercedes olduğunu vurguladı. Zetsche, “Kamyonda 5, otobüste 40 yıldır şampiyonuz. Büyüyen pazarda yer almaya devam edeceğiz. Türkiye'ye yatırımlarımız 500 milyon euroyu geçti” dedi. Zetsche bayilerin son 5 yılda Mercedes-Benz Türk'e 70 milyon euro katkıda bulunduğuna da dikkat çekti.

GELECEK 40 YIL DAHA TÜRKİYE'DEYİZ

Önümüzdeki 40 yıl içinde bir fincan kahve daha içmek istediklerini kaydeden Zetsche, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “40 yıl içinde Türkiye'den çıkmayı düşündünüz mü?” sorusuna, “Böyle bir karar almadık, aklımızdan geçmedi. Biz uzun dönemli yatırım yaparız. Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz. Hem iyi günlerin hem kötü günlerin ortağı olduk. Bugün geldiğimiz noktada doğru bir karar verdiğimizi görüyoruz” dedi.

Zetsche, otobüs sektöründe çok iyi yerde olduklarını, bunda Türkiye fabrikalarının payının yüksek olduğunu dile getirerek, geçen yıl 2 bin, bu yıl ise 3 bin ünite otobüs satmayı planladıklarını ve kapasiteyi 4 bin birime çıkardıklarını kaydetti. Mercedes-Benz Türk'ün global satışların önemli bir miktarını oluşturduğunu ve sattıkları otobüslerin yüzde 40'ının Türkiye'de üretildiğini söyledi.

KAMYON VE OTOBÜS ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Aksaray fabrikalarında üretilecek olan 17 bin ünite kamyonun ise 7 binini ihraç etmeyi planladıklarını aktaran Zetsche, “Mercedes-Benz Türk'ün üretimdeki global önemi hem kamyonda, hem de otobüste hızla büyüyecektir” dedi.

Mercedes markasının lüks kategorisiyle uyuşmayan kategorilerde bulunmayı düşünmediğini ve binek otomobilleri birinci sınıf üretmeye devam edeceğini ifade eden Zetsche, Türkiye'de binek otomobil üretme planlarının bulunmadığını bildirdi.

TÜRKİYE'Yİ ÖNEMSİYORUZ

Zetsche, Türkiye'nin konumu nedeniyle buradaki geleceklerine yönelik beklentilerinin yoğun olduğunu vurgulayarak, “Türkiye bize çok önemli fırsatlar sunuyor. Her gün yeni bir fırsat penceresi açılıyor. Burayı çok önemsiyoruz” dedi.

Türkiye'de seçimlerden sonra önlerini daha iyi gördüklerini ve olumsuz bir beklentileri bulunmadığını belirten Zetsche, yeni hükümetle ilgili de olumlu bir gelecek ve ilişkilerinin olacağını kaydetti.

Dieter Zetsche, DaimlerChrysler AG hisselerinin çoğunun Cerverus'a sattıklarını, ekim ayında Berlin'de hissedar toplantısı yapılarak, Daimler isminin kalıp kalmayacağına karar verileceğini söyledi.

Zetsche, binek otomobil ve ticari araçlar üzerinde duracaklarını belirterek, otomobil teknolojilerinde de lider olduklarını göstereceklerini kaydetti.

17 yıl önce