|

Merkez Bankası Başkanı kaçtı dedikodusu çıkardılar

Çin, Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın kaçtığı haberleri ile çalkalanıyor. Başkanın kaçma nedeninin ise ABD tahvillerinden edilen büyük zarardan dolayı soruşturmaya uğrayacağı endişesi olduğu söyleniyor

00:00 - 1/09/2010 Çarşamba
Güncelleme: 01:07 - 1/09/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Merkez Bankası Başkanı  kaçtı dedikodusu çıkardıla
Merkez Bankası Başkanı kaçtı dedikodusu çıkardıla

Çin'in ekonomi hiyerarşisindeki en önemli koltuklardan birinde oturan Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan kaçtığuı haberleri hızla yayılıyor. İlk olarak Hong Kong'da yayımlanan Ming Pao gazetesinde yer alan haberin ardından daha sonra Çin'deki internet sitelerinde yayılan haberlerde Zhou'nun ABD'li mortgage devleri Fannie Mae ve Freddi Mae tahvillerine yapılan yatırımlar nedeniyle bankayı 430 milyar dolar zarara uğrattığı belirtildi. Aynı siteler, Pekin yönetiminin Zhou'nun da aralarında olduğu bazı yetkilileri bu nedenle cezalandırabileceğini ileri sürdü.

ERİŞİMLER ENGELLENİYOR

Dedikoduların hızla yayılması üzerine sosyal paylaşım sitelerinde başkanın adının geçtiği gönderilere erişim engellendi. Ancak Çin'in yetkili makamlarından gelen açıklamada Xiaochuan'un ülkeden kaçtığıyla ilgili dedikodular yalanladı. Bununla birlikte resmi haber ajansı Xinhua, Zhou'nun Japon finans heyeti ile görüşmesine ilişkin bir haberi servise verdi. Aynı haber Merkez Bankası'nın resmi sitesine de görüşmenin fotoğrafı eklenerek konuldu. Zhou, küresel piyasaları doğrudan ilgilendiren pek çok konuda karar mekanizmalarında birincil derecede söz hakkına sahip bulunuyor. Zhou, birkaç yıl öncesine kadar Başbakan Wen Jiabao'nun yerine geçebilecek adaylar arasında yer alıyordu.



14 yıl önce