|

Meteoroloji dışa açılıyor

Yeni projeleri uygulamaya koyan Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yurtdışında da yeni çalışmalara hazırlanıyor. Genel Müdür Ünal, "Mühendislerimiz bu yıl Türkmenistan, Bosna Hersek, Azerbaycan ve KKTC'de modernizasyon uygulamaları gerçekleştirecek" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 6/02/2004 Cuma
Güncelleme: 15:44 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, temel görevleri olan hava tahmininde bulunmanın yanısıra haberleşmede modernizasyondan deniz dalgası ölçümüne kadar çeşitli projeleri yaşama geçirdiklerini, yurtdışında da yeni çalışmaların hazırlıkları içinde olduklarını belirtti.

Adnan Ünal, ülkenin her tarafına dağılmış 476 gözlem şebekesiyle hava kütlelerinin hareketlerini 24 saat izleyerek gelecekle ilgili öngörülerde bulunduklarını ve planlar için veri sağladıklarını söyledi.

Günlük ve haftalık tahmin raporları ile meteorolojik parametrelerin uzun yıllar ortalama ve ekstrem değerlerini belirlediklerini ifade eden Ünal, ulaştırma, tarım, ormancılık, enerji, çevre, şehircilik, adalet, sağlık, turizm ve spor gibi sektörlerin yararına sunarak ulusal ekonomiye büyük katkılar sağladıklarını kaydetti.

Meteorolojik hizmetlerin uçuş güvenliği ve planlaması açısından da büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ünal, "Bu hizmetlerle de sivil havacılığımıza ve silahlı kuvvetlere barışta ve savaşta verdiği destekle yurt savunmasında da önemli görev üstlenmiş durumdayız" dedi.

Avrupa standartlarını yakaladıklarını belirten Ünal, ODTÜ ile işbirliği yaparak deniz meteorolojisinde "Metu 3 Dalga Modeli" çalışmasını yürüttüklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl önemli projeleri yaşama geçireceğiz. ODTÜ ile işbirliği yaparak, tüm denizlerimizdeki rüzgarın boyu ve şiddeti, dalga yüksekliğini belirliyoruz. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde asit yağmurlarını ölçen bir laboratuvar kurduk. Buradaki en büyük amacımız, atmosferi kirleten maddeleri tespit etmek ve taşındığı yerleri belirlemektir.

Ayrıca, mühendislerimiz bu yıl Türkmenistan, Bosna Hersek, Azerbaycan ve KKTC'de modernizasyon uygulamaları gerçekleştirecek. 100 insansız otomatik ve 10 gözlem istasyonu kuracağız.

Birleşmiş Milletler'in önerisiyle 5 kişilik meteoroloji timini Afganistan'a göndererek mobil istasyonlara hava tahmini yapmalarını sağlayacağız. Gökçeada, Hatay, Bozcaada, Çeşme gibi yörelerde kurduğumuz istasyonlarla rüzgar atlası oluşturduk."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce