|

Milenyum'un Kılıç Ali'si

Yeni bir binyıla girdiğimiz şu günlerde MÜ Rektörü Turay Yardımcı, İstiklal Mahkamesi Hakimi Kılıç Ali'nin "Sanığın idamına, savunmasının daha sonra alınmasına karar verildi" şeklindeki uygulamasını aratmayacak tutum sergiliyor.

.
00:00 - 9/01/2000 Pazar
Güncelleme: 12:31 - 31/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Milenyum'un Kılıç Ali'si
Milenyum'un Kılıç Ali'si

İSTANBUL- Marmara Üniversitesi'nde, İstiklal Mahkamesi Hakimi Kılıç Ali'nin "Sanığın idamına, savunmasının daha sonra alınmasına karar verildi" şeklindeki uygulamasını aratmayacak bir durum yaşanıyor. Marmara Üniversite'sinde öğrenciler önce başörtülü oldukları için okula alınmadı. Öğreciler okullarına girebilmek için kampüs kapısı önünde bekledikleri için 'eğitimi boykot etttiler' gerekçesiyle okuldan atılmak üzere haklarında soruşturma açıldı. Okul yönetimi hakkında soruşturma açtığı öğrecilere savunma yapmaları için yazı gönderdi. Ancak, savunmalarını vermek için gelen öğrenciler yine okula alınmadı. Başörtülü öğrencileri ne olursa olsun okuldan atmayı hesaplayan okul yönetimi ise, daha önce kimlik tespiti yapılan öğrenciler hakkında 'okuldan atmak' için soruşturma başlattı. Okula şapkayla giren öğrenciler, Disiplin Kurulu'na savunmalarını verirken, bir yandan da okuldan hâlâ neden atılmak istendiklerine bir anlam veremediklerini dile getiriyorlar. Şapka takarak okula girmeyi başaran öğrenciler, Soruşturma Komitesi'nde ifade verirken, "Eyleme katıldınız, şimdi pişman mısınız" şeklindeki sorularla karşılaştılar. Bu arada başörtülerini çıkarmayan 15 başörtülü öğrenci ise, soruşturmanın yapıldığı tarihte ellerinde savunma dilekçeleriyle okul önünde hazır bulunlundular. Ancak başörtülü oldukları gerekçesiyle savunma vermeleri engellendi. Öğrenciler, saatlerce kapı önünde avukatlarıyla beklemelerine karşın ne kendileri ne de avukatları içeri alınmadı. Uzun süre savunma dilekçelerini vermek için uğraşan öğrenciler, bu amaçlarına ancak avukatları aracılığı ile ulaşabildiler. Okul yönetiminin özel güvenlik birimlerini aşmayı başaran avukatlar öğrencilerin yazılı savunmalarını Disiplin Kurulu'da verdiler. Başörtülü öğrencilerin önemli bir bölümü şapka takarak derslerine girmesine rağmen, bir yandan da haklarında açılan soruşturma yüzünden okuldan atılma korkusu yaşıyorlar.

'Biz okumak istiyoruz'

Başörtülü oldukları için okullarına giremeyen öğrencileri şaşırtan en ingiç olay, haklarında açılan soruşturmada 'Eğitimi boykot etme teşbbüsü' gerekçe gösterilmesi. Öğrenciler, okullarına devam etmek için gittiklerini ancak daha önceki yıllarda görülmeyen bir olayla karşılaştıklarını belirterek, "Biz okula boykota değil okumak için gittik. Ancak, bizim eğitim hakkımız engellendi" diye konuşuyorlar. Rektörlüğün böyle bir yönteme başvurmasının asıl maksatının kendilerini okuldan atmak istemesinden kaynaklandığını belirten öğrenciler, "Kılık-Kıyafet Genelgesi ihlalinin cezayi müeyyidesi sadece kınamadır. Ancak Rektör Turay Yardımcı bizi okuldan atmak istediği için Kılık-Kıyafet Genelgesi'ni ihlalden dolayı değil, 'eğitmi boykot teşübbüsü' gerekçesi ile soruşturma açıyor. Maksadı bizi okuldan attırmak" dediler. Başörtülü olduğu için okuldan atılmak istenen MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Müge Yapıcı, üç yıldır bu kıyafetle okula gittiğini, bu dönem başında aynı kıyafetle okula gittiğinde okula alınmadığını belirterek, bu durum karşısında hiçbir şey olmamaşı gibi davramalarının beklenemeyeceğini söyledi. Yapıcı, "Okula alınmayan öğrenciler olarak, hiçbir şey olmamış gibi geri dönemeyip, doğal olarak okul kapısında bekledik. Bunun cezası nasıl okuldan atılmak olur? Kapı önünde duruyoruz diye bizleri okuldan atmaya çalışmalarına bir anlam veremiyorum" dedi. Kimlikleri tespit edilen başörtülü öğrencileri savunma vermeleri için Göztepe Kampüsü'ndeki rektörlüğe çağrıldığını kaydeden Yapıcı, "Biz, istenilen saattelerde Göztepe Kampüsü'ne geldik ancak başörtülü lduğumuz gerekçesiyle içeri alınmadık. Bizler ısrar edince de Sultanahmet'teki Rektörlük binasına gitmemiz söylendi. Oysa disiplin kurulu Göztepe Kampüsü'nde yeni açılan Rektörlük binasında toplanmıştı. Bizi saatlerce kampüs önünde oyalandıklar" diye konuştu. Yapıcı, "Okul yönetimi Başörtülü öğrencieri okuldan atmaya kesin karalı olduğunu, bu tutumlarıyla anladık. Büyük bir ihtimalle savunmalarımızı disiplin kurulunun toplandığı saatten sonra almaları bunu açıkça ortaya koyuyor" dedi. Yapıcı, Marmara Üniversitesi'nde okuyan başörtülü öğrencilerin sayılarının çok fazla olduğunu söyleyerek, "Bu yıl başlarını açmayan öğrencileri içeri almıyorlar. Gelecek yıl ise şapka ve peruk takan öğrencileri içeri almayacaklar ve böyleyece Marmara Üniversitesi'ndeki başörtülü öğrencileri okuldan atarak bu soruna kendilerini göre çözüm bulacaklarını sanıyorlar" diye konuştu.


24 yıl önce